Hlavní obsah

Kováč jede do Dubaje a pak za kamarádem Ujfalušim

PRAHA

Fotbalista Radoslav Kováč vybojoval se Spartakem Moskva druhou příčku v ruské lize a může se těšit na dovolenou. Jak říká v rozhovoru pro deník Právo, chystá se nejprve do Dubaje a pak za kolegou z reprezentace Tomášem Ujfalušim do italské Florencie.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radoslav Kováč ještě v dresu Sparty

Článek

V posledním kole ruské ligy jste hráli na hřišti Lokomotivu v derby o všechno. Byly to velké nervy?

Drama až do závěrečného hvizdu. Tohle byl totiž jediný zápas kola, ve kterém o něco šlo. Všechno ostatní už bylo rozhodnuté - titul CSKA i sestupující týmy. Věděli jsme, že nám stačí remíza, ale nechtěli jsme se na to spoléhat. První půle byla bez velkých šancí. My jsme šli po přestávce do vedení, Titov dal hlavou krásný gól. Lokomotiv sice v 85. minutě vyrovnal, ale pak už jsme to celkem v pohodě ukopali.

Jaká byla atmosféra?

Parádní. Přišlo 35 000 diváků, z toho asi 20 000 našich fanoušků. Hrozně nám pomohli, cítili jsme se jako doma. Po zápase měli obrovskou radost.

Je konečné druhé místo pro Spartak úspěch?

Chtěli jsme ligu vyhrát, což se nepodařilo. Ale konečné druhé místo je úspěch, vždyť budeme hrát předkolo Ligy mistrů. Navíc je asi po třech letech Spartak konečně na špici.

Vypsal vám klub na poslední zápas vyšší prémie?

Něco tam bylo.

Byl závěr ruské ligy hodně hektický?

Určitě. Vždyť před nějakými dvěma měsíci jsme na Lokomotiv, který skončil třetí, ztráceli třináct bodů. Ale měli jsme skvělý závěr, z dvanácti zápasů jsme snad deset vyhráli. Jen na CSKA to už nestačilo, titul jsme si podle mě prohráli v zápase u nich.

Lokomotiv vypadal dlouho suverénní. Došel jim dech?

Zranili se jim dva klíčoví hráči - záložník Loskov a útočník Syčev. Bez nich to asi nešlo, hodně chyběli.

Jak jste si na trávníku vyhověli s reprezentačním spoluhráčem Martinem Jiránkem?

Poslední zápasy jsme hráli vedle sebe v obraně. Když se Martin po zranění vrátil, naše pravá strana byla jistější. Známe se spolu už z jednadvacítky, takže si vyhovíme vždycky.

Slavili jste druhé místo?

Nejdřív jsme si užili radost s fanoušky a pak jsme šli celé mužstvo do jedné jugoslávské restaurace, kde dělají výborné ryby. Něco jsme popili, hlavně pivo a víno. V pondělí dopoledne jsme měli poslední trénink a večer ještě posezení s představiteli klubu.

Co vás čeká nyní?

V pátek odjíždím na osm dní na dovolenou do Dubaje a potom na čtyři dny za kamarádem Tomášem Ujfalušim do Florencie. Dovolenou mám až do 4. ledna a pak nám to znovu začne: soustředění v Dubaji, Španělsku a Izraeli.

Hovoří se o tom, že by se ruská liga měla začít hrát systémem podzim-jaro jako ve většině evropských zemí. Jaké máte informace?

Slyšel jsem o tom, ale příští sezónu to asi ještě platit nebude. Nedá se nic dělat. V létě sice nemám žádnou dovolenou, ale člověk si musí zvyknout na všechno.

Reklama

Související témata: