Hlavní obsah

Zlatý míč pravděpodobně převezme Brazilec Ronaldinho

Trofej pro nejlepšího fotbalistu Evropy v pondělí večer v Paříži pravděpodobně převezme Brazilec Ronaldinho. Ofenzivní hráč Barcelony je podle médií největším favoritem na zisk prestižního ocenění Zlatý míč, který už od roku 1956 uděluje francouzský odborný magazín France Football.

Článek

V padesátce nominovaných jsou i dva Češi. Zatímco brankář Petr Čech z Chelsea se do elitní společnosti dostal teprve podruhé, záložníka Juventusu Turín Pavla Nedvěda už hlasující novináři zařadili do výběru poosmé. Vítěz z roku 2003 byl pořadateli pozván stejně jako všichni držitelé trofeje z minulých let na slavnostní ceremoniál, ale do Paříže zřejmě nepřijede.

Pokud se naplní očekávání a vyhraje Ronaldinho, na trůn se po třech letech vrátí zástupce pětinásobných mistrů světa. Hvězda katalánského klubu, která bere fanoušky za srdce týden co týden nadpřirozenými technickými kousky i nádhernými góly, by se tak stala po Rivaldovi a Ronaldovi třetím Brazilcem, který u 52 hlasujících žurnalistů z celé Evropy vyhrál. Všechna tři "R" oblékala v posledních letech dres Barcelony.

Pelé krajana podpořil

Pětadvacetiletý hráč už v posledních měsících získal ocenění FIFA pro nejlepšího hráče světa, o jehož pořadí rozhodují reprezentační trenéři a kapitáni, a také podobnou premiérově udílenou cenu hráčské asociace FIFPro, v níž rozhodují hlasy hráčů. Pro jeho triumf se vyjádřil kromě jiných také jeho krajan Pelé, nekorunovaný král fotbalu.

Za hlavní soupeře fenomenálního Brazilce, který pomohl Barceloně k titulu ve španělské lize, do čtvrtfinále Ligy mistrů a národnímu týmu na mistrovství světa do Německa, jsou považováni angličtí záložníci Steven Gerrard a Frank Lampard. Gerrard jako kapitán dovedl Liverpool k triumfu v Lize mistrů, Lampard je oporou anglického mistra Chelsea. Loni vyhrál anketu Ukrajinec Andrej Ševčenko z AC Milán.

V Paříži se bude vzpomínat na George Besta, vítěze z roku 1968, který v pátek po dlouhé nemoci zemřel.

Reklama