Hlavní obsah

Kinský lov medvědů odmítl, vyrazí do Krkonoš

Radek MalinaSport.czPrávo

Druhou sezónu má za sebou český fotbalový brankář Antonín Kinský v ruském klubu Saturn Ramenskoje. Poprvé v kariéře však absolvoval ligový ročník způsobem jaro-podzim bez letní přestávky. Před rokem totiž vyrazil jako náhradník s českým týmem na ME. Letos však ruská liga přestávku neměla, a tak už se třicetiletý gólman nemohl dočkat dovolené.

Foto: ARCHIV

Antonín Kinský

Článek

"Už nejsem nejmladší a takový zápřah jsem cítil. Je patrné, že v sezóně nebyla přestávka. Když jsem šel ráno do koupelny, pěkně mě bolely kotníky. V české lize jsem s tím problémy neměl. Bezpochyby je to důsledek takového zápřahu. Vždyť my jsme vlastně začali s přípravou v lednu a od té doby bylo mužstvo pohromadě a hráli jsme každý týden," vykládá Kinský.

"Spousta kluků má svalová zranění. I doktoři říkají, že jde o důsledek chybějící pauzy. Přitom by se určitě mohlo pár kol hrát systémem středa-neděle, aby přestávka vznikla," přemítá český brankář.

Těšil se jako malý kluk

Proto s radostí uvítal konec sezóny. "Těšil jsem se na dovolenou jako malý kluk," usmívá se borec, který má z české ligy zkušenosti z Dukly Praha a Slovanu Liberec, s nímž získal mistrovský titul. "Nic speciálního jsme ale nehledali. Pojedeme v Česku pravděpodobně do Krkonoš, kde jsme byli už před rokem. Mám hory rád a letos poprvé postavím děti na lyže," plánuje Kinský.

Cestu do některého z vyhlášených rakouských či francouzských zimních středisek s jistotou sněhové pokrývky ve vyšších polohách neplánoval. "Dceři jsou čtyři roky, klukovi ještě o rok méně. Abychom jeli ven, když zatím lyžovat neumí, nemá smysl," míní gólman.

Přesto měl k nevšední dovolené jen krůček. Stačilo kývnout na nabídku některých spoluhráčů vyrážejících pravidelně po sezóně za absolutním klidem do hor na dalekou Sibiř. "Musí se letadlem do nějakého menšího sibiřského města, pak ještě pár hodin vrtulníkem do úplné pustiny. Nejsou tam prý žádní lidé. Když mi vyprávěli, co je třeba s sebou a jak taková dovolená probíhá, koukal jsem s otevřenou pusou," směje se Kinský.

Voda se dá pít z potoka

"Kromě oblečení s sebou totiž berou jen pruty, pušky, koření a vodku jako prevenci proti nemocem. Jídlo nemají žádné. V horách loví medvědy a jeleny, v řekách ryby. Vůbec s sebou nevozí vodu, protože ta je v potocích tak čistá, že se může pít. Když jsem si představil, jak lovím medvěda, s díky jsem odmítl. Jsem v tomhle dost zdrženlivý."

Alespoň tak bude mít více času na rodinu. "Letos byla rodina v Rusku celou dobu se mnou, a tak mi to celkem uteklo," říká Kinský. Přesto děti s manželkou musí v průběhu sezóny mnohdy překousnout nabitý program ruské ligy protkaný specifikem v podobě opakujících se pobytů na báze. "Blízko od bytu máme park a několik center, kde jsou dětské koutky. Myslím, že se vyřádí dost i bez táty. Ale samozřejmě jsem rád, když s nimi mohu trávit tolik času jako teď mimo sezónu."

Právě dvě ratolesti byly pro Kinského impulsem ke stavbě rodinného domu kousek za Prahou. "Tam budou mít dostatek prostoru i venku," těší se brankář, který zatím ruku k dílu nepřiložil. "To by asi nedopadlo dobře," směje se. "Jsem pořád pryč, takže stavbu jezdíme spíše zkontrolovat a kocháme se, jak se vše mění. Navíc já jsem spíše takový zahradní rejpal. To bude moje doména," slibuje.

Stěhování přijde v létě

Na stěhování, respektive zařizování by mělo dojít v průběhu léta. "Všichni se těšíme," vykládá. Jen jedna věc by plánovanou akci mohla zrušit. Jako náhradník totiž přispěl k postupu české reprezentace na mistrovství světa, takže případná nominace na šampionát by letní program změnila. Kinský by rozhodně zlost neměl. "Jedničku máme v Petrovi Čechovi jasnou. Já věřím, že budu mít formu, abych byl připraven pro potřeby reprezentace. Účast na mistrovství by pro mě byla vrcholem kariéry."

Do té doby však zbývá ještě hodně času. A člen českého reprezentačního týmu se téměř s jistotou bude 3. ledna 2006 hlásit opět na soustředění Saturnu, přestože má nabídky i z některých dalších moskevských klubů.

"Mám kontrakt ještě na rok. Před rokem mi vedení upravilo smlouvu, a tak bych pro většinu zájemců byl příliš drahý," vysvětluje český gólman, jehož se jako jednoho z mála hráčů Saturnu nedotkne čistka, k níž by mělo v zimní přestávce dojít.

"Mluví se o jedenácti dvanácti hráčích," říká otevřeně Kinský. Kde by podle něj mužstvo potřebovalo posílit? "Byl tu brazilský trenér, ale už v průběhu sezóny přišel na jeho místo bývalý asistent CSKA Ševčuk a ten preferuje spíše silový fotbal. V zimě nás čeká tvrdá příprava, mělo by dojít ke změně stylu pravděpodobně s třemi obránci a pěti záložníky, tak jako v CSKA. Proto ta kádrová obměna. Máme mezery ve hře dozadu a technicky skvěle vybavené gólové útočníky taky nemáme," naznačuje, že změny budou nutné.

Útok byl zlý

Není divu. Vedení Saturnu rozhodně myslelo výše než na konečné jedenácté místo. "Jsme dobře zajištěni. Patříme hned za nejsilnější moskevské kluby a Petrohrad. Jenže na výsledcích se to neprojevilo. Kluboví představitelé přitom chtěli hrát o pohárové příčky," líčí Kinský. "Obranu jsme měli dobrou, dostali jsme jen třiadvacet gólů. Ale útok byl zlý. Dvaadvacet vstřelených gólů, to je bída. Horší byl jen sestupující Groznyj. Navíc jsme nezvládli spoustu zápasů takticky a ztratili je v závěru. Čeká nás vážně perná zima," vraští brankář čelo.

Rozebírat vlastní výkony nechtěl, přestože opakovaně po některých zápasech chodily na jeho výkony vynikající reference a s výjimkou jediného odchytal všechna utkání. "Začátek sezóny mi vyšel dobře. V prostřední fázi jsem dostal nějaké laciné góly, ale v závěru se to zase zvedlo. Celkově z toho mám dobrý pocit. Kdyby to stejným způsobem vyšlo v příští sezóně, byl bych spokojený," stroze rekapituluje druhou ruskou sezónu Kinský.

Před dalším pokračováním ruské mise ho na sportovním poli čeká spousta otazníků. "Dlouho se v Rusku mluví o dalším omezení počtu cizinců. Debaty ještě výrazně zesílily po nezdaru ruského týmu v baráži o mistrovství světa. Z toho byli dost zděšeni," vykládá gólman, že není vyloučené další omezení, které nyní stanovuje pro jeden klub pět legionářů, mezi něž se nepočítají borci s více než deseti reprezentačními starty.

Možná přijde změna systému

Druhou změnou by mohl být hrací systém. "Kluby z Moskvy dost silně tlačí na přechod ze současného jaro-podzim na užívanější v Evropě podzim-jaro. Jenže celky z oblasti kolem Sibiře to nechtějí. A druhá liga na takovou změnu není připravená asi vůbec, takže nevím jak to dopadne," pokrčí rameny Kinský.

Těžkou hlavu z nejasností v ruské soutěži nemá. "Nic z toho nemohu ovlivnit. Pro mě je hlavní, abychom konečně hráli v první polovině tabulky. Z toho budu těžit i já. A pokud možno, aby se mi vyhýbala zranění," přeje si Kinský před sezónou, v níž čeká na fotbalisty svátek v podobě německého šampionátu.

Reklama

Související témata: