Hlavní obsah

Rooney je podle Fergusona jako Best

LONDÝN

K hvězdě Manchesteru United konce 60. let Georgi Bestovi, který v pátek zemřel v Londýně, přirovnal kouč současných United Sir Alex Ferguson mladého útočníka Reds Wayna Rooneyho. "Doufal jsem, že někdo předvede něco výjimečného, co by George připomnělo," řekl po nedělním zápase ve West Hamu potěšený Ferguson. Rooney při výhře 2:1 jeden gól po parádním sólu vstřelil a druhý připravil.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Rooney.

Článek

Nedělnímu zápasu předcházela čestná minuta, během které fanoušci hlasitým potleskem uctili památku legendárního fotbalisty. United start totálně zaspali, West Ham šel do vedení už v úvodní minutě zápasu po gólu Harewooda.

Rooney zavelel k obratu po změně stran, navíc připravil v 56. minutě vítěznou trefu pro Johna O'Shea. "Waynovi je pouhých dvacet let e bez pochyby je nejlepším mladým hráčem, jakého jsem kdy viděl," chválil svého svěřence trenér Manchesteru, který vede klub už devatenáct let.

United se po výhře posunuli na druhou příčku Premier League za suverénní Chelsea. Rooneyho Ferguson po zápase vynášel téměř do nebes. "Nikdy jsem takový talent neviděl. Jestli bude pokračovat ve zlepšování, bůh ví, kam až to může dotáhnout. V současnosti jsou ale jeho výkony čerstvým větrem ve fotbale," uvedl Ferguson.

Bude Wayne Rooney stejně slavný jako George Best?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Rooney po zápase vzpomněl svého slavného předchůdce, který získal v sezóně 1968/69 Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. "Když jsem viděl Georgovy obrázky na tabuli, inspirovalo mě to. Byl to jeden z nejlepších hráčů na světě, jestli ne vůbec nejlepší," ocenil Besta mladíček, jehož si Alex Ferguson přivedl v roce 2004 z Evertonu za 27 miliónů liber.

"Čeká mě dlouhá cesta, než se s Bestem budu moci srovnávat. Ale snad se o mně v budoucnosti bude mluvit stejně jako o něm," řekl Rooney. Toho ocenil i domácí kouč Alan Pardew. "Rooney byl nezastavitelný. Možná měl spíš nosit Bestovo číslo sedm, místo osmičky," uznal kvality Ronneyho manažer West Hamu.

Rooney je stejně jako byl Geroge Best problémovým dítětem anglického fotbalu. Stránky bulvárního tisku plní jeho skandály se snoubenkou Coleen, stejně jako výstřelky na hřišti, za které pyká vyloučeními a několikazápasovými tresty.

Reklama

Související témata: