Hlavní obsah

Utah opět nepostoupil do druhého kola play off

NEW YORK

Basketbalisté Utahu se ve středu pokorně odevzdali do rukou osudu a play off pro ně skončilo už v prvním kole. Pátý zápas série měl jasný průběh; rozjeté Sacramento nepřipustilo překvapení a převálcovalo veterány v čele s Karlem Malonem a Johnem Stocktonem rozdílem dvaceti bodů 111:91. Sérii vyhrálo 4:1 na zápasy a jde dál.

Foto: ČTK

Bonzi Wells z Portlandu kryje Dirka Nowitzkého z Dallasu (v bílém).

Článek

Sacramento dominovalo utkání od první čtvrtiny, kterou vyhrálo 29:15. Utah se zmohl na odpověď jen v následující části, ale náskok soupeře snížil pouze o dva body. Na palubovce pak už kralovali Chris Webber a Peja Stojakovič. Prvně jmenovaný zaznamenal 26 bodů a 11 doskoků a Stojakovič přidal na konto Kings dalších 22 bodů.

Utah řeší vážný problém. Potřetí za sebou v play off neprošel ani prvním kolem a vytvořil tak truchlivý klubový rekord. V Salt Lake City se už hodnou dobu mluví o omlazení kádru a letos k tomu bude mít vedení klubu minimálně jeden důvod.

Devětatřicetiletému Malonemu totiž koncem června vyprší smlouva a stane se volným hráčem. Podle zámořského tisku se sám chce poohlédnout po angažmá jinde, v klubu, s nímž by na závěr kariéry dosáhl na mistrovský titul.

O dva roky starší Stockton, který vede dlouhodobé tabulky v asistencích a počtu získaných míčů, ve středu pravděpodobně odehrál svůj poslední zápas v NBA. O tom, že skončí, totiž mluví už několik sezon, ale tentokrát se zřejmě s kariérou rozloučí definitivně.

"Ještě jsem o tom pořádně nepřemýšlel. Nebyl čas," odmítal po zápasu otázky novinářů Stockton. "Vrátím se domů a pak si o tom se všemi promluvím. Zajdu za koučem i za majitelem a uvidíme, co bude," dodal na téma ukončení kariéry.

Dallas zastihl náhlý výpadek

Možnost rozhodnout o postupu měly ve středu ještě další tři kluby, ale ani jeden z nich neuspěl. Philadelphia s Dallasem utrpěly těsné prohry dokonce na vlastních palubovkách, Orlando inkasovalo debakl v Detroitu, a tak všechny série pokročily do šestých utkání.

Philadelphii nepomohlo k vítězství nad New Orleans ani třicet bodů Allena Iversona. Nejlepší střelec Sixers, který v prvním utkání série překročil hranici padesáti bodů, v rozhodujících okamžicích v závěru zápasu zklamal a opakovaně netrefil koš.

Na druhé straně naopak nechybili Jamal Mashburn s Georgem Lynchem. Mashburn, který se vrátil do sestavy po zranění prstu na ruce, dal 21 bodů a Lynch přidal na konto New Orleans dalších 16, z toho 12 právě v závěrečné čtvrtině.

Zklamaní byli i hráči Dallasu, kteří ztratili zápas s Portlandem rovněž až v jeho samotném závěru. Kouč Dallasu Don Nelson si marně lámal hlavu, v čem byla chyba. Série měla dost jasný průběh, ale ve středu hrál prim outsider.

Portland se stal prvním klubem, jemuž se po třech letech povedlo odvrátit dva mečboly soupeře, který v sérii vedl už 3:0. Naposledy to dokázala Philadelphia v roce 2000. Nejlepším hráčem Dallasu byl i tentokrát Dirk Nowitzki s 35 body a 11 doskoky. Na druhé straně zazářil Zach Randolph s dvaadvaceti body.

Východní konference:
Philadelphia - New Orleans 91:93 (stav série: 3:2), Detroit - Orlando 98:67 (stav série: 2:3)
Západní konference:
Dallas - Portland 99:103 (stav série: 3:2), Sacramento - Utah 111:91 (konečný stav série: 4:1)

Reklama