Hlavní obsah

Best se vydal na poslední cestu, v sobotu má pohřeb

LONDÝN

Soukromým letadlem na základnu Královského letectva v Severním Irsku se v pátek vydaly ostatky legendárního fotbalisty George Besta na poslední cestu. V sobotu ho na pohřbu přijdou vyprovodit podle některých odhadů desítky tisíc, podle jiných až půl miliónu fanoušků. Bestovu rakev budou ve Velkém sále sídla parlamentu na zámku Stormont strážit legendy fotbalového týmu Severního Irska a jeho bývalého klubu Manchesteru United.

Článek

Bestův pohřeb plánuje tým více než 200 lidí, od členů rodiny po policejní velitele a záchrannou službu. Veškeré pokoje v hotelích v Belfastu jsou již prý zadány. Nikdo neočekává, že by se kvůli pohřbu vylepšilo počasí, které má odpovídat poměrům na začátku zimy na irském ostrově: čeká se déšť a prudký vítr.

Best zemřel před týdnem po bouřlivém životě, při němž stačil zničit nejen svoje vlastní játra, ale ještě druhá, která mu lékaři transplantovali. Britští komentátoři se shodli, že Best, jehož alkoholismus doplňovala dlouhá řada někdy násilných milostných poměrů, ale také srážky se zákony, které často nevyhrál, nebyl modelem životního stylu.

Inspirující hráč

Navždy ale pro Brity a Iry zůstane jedním z nejlepších a nejvíce nadaných fotbalistů, jaké toto království kdy mělo. Byl hráčem, který dokázal chováním a výkonem na hřišti inspirovat tisíce lidí, aby ho zkusili následovat. I Best má obrovský podíl na tom, že fotbal má v Británii postavení, jaké mu ve většině jiných fotbalových zemí mohou jen závidět.

Sobotní pohřeb bude podle mnohých záležitostí, která bude na úrovni pohřbu princezny Diany nebo královny matky a bude jedním z největších pohřbů, jaké se kdy v hlavním městě této provincie konalo.

Rakev s ostatky dnes přenocuje na sídlišti, kde Best vyrůstal a kde se začal rozvíjet jeho talent. Bestův příjezd zde dokonce zasáhne do politiky, protože šéfové tamních politických bojůvek slíbili, že prostory vyčistí od všech politických hesel a symboliky, aby stvrdili, že Best patřil celému Severnímu Irsku, ne jen jeho probritské části.

Pohřeb překoná koncert The Eagles

Odtud se rakev v sobotu ráno vydá na zámek Stormont na kopci nad městem. Zde sídlí parlament a odtud je provincie řízena. Na rozsáhlé pozemky zámku policie vpustí z bezpečnostních důvodů jen 32 000 osob. Nejvíce tady zatím bylo asi 20 000 lidí na koncertu skupiny The Eagles.

Mezi čestnými hosty budou anglický reprezentační trenér Sven Göran Eriksson a trenér Bestova bývalého klubu sir Alex Fergusson. Zpěvák sir Elton John posílá věnec.

Pro policii znamená pohřeb rozsáhlou bezpečnostní operaci. Nejen, že jde o velkou akci, ale provincie ani po mnoha letech mírového procesu není zcela klidná a dnes navíc hrozí nebezpečí i od sebevražedných teroristů.

Vzhledem k obrovskému zájmu veřejnosti bude cesta rakve ze Stormontu na hřbitov poměrně dlouhá - asi pět kilometrů - aby každý měl příležitost slavného fotbalistu vyprovodit. Na hřbitově, kde bude Best uložen vedle matky Ann, která se rovněž upila k smrti, bude už jen rodina.

Reklama