Hlavní obsah

Maier: v Rakousku nás uznávají

PRAHA

Český fotbal nemá v žádné jiné zemi takové zastoupení. Celkem jedenáct borců brázdí pravidelně trávníky v rakouské nejvyšší soutěži. Ještě před pár lety přitom bylo v zemi Mozarta jen pár českých fotbalových vyslanců. V čem tedy nastal takový průlom?

Článek

"Český fotbal má v Rakousku velmi dobré jméno. Tamní trenéři i bafuňáři možná na náš fotbal žárlí, ale současně jej i hodně uznávají," míní Ladislav Maier, současný sportovní ředitel Slovanu Liberec, který sedm let chytal za Rapid Vídeň.

Rakouská nejvyšší soutěž už navíc není jen druhořadou evropskou soutěží. "Tamní liga je hodně kvalitní. Rakušáci se hodně vidí v Němcích. A chtějí něco znamenat ve fotbalové Evropě. Když strádá reprezentace, snaží se úspěchu dosáhnout prostřednictvím klubů," vysvětluje Maier.

V Salcburku je blahobyt

Spousta klubů myslí hodně vysoko. Rapid Vídeň, Red Bull Salcburk či Austria Vídeň, to jsou kluby, které si v ničem nezadají s širší evropskou špičkou. Tato slova potvrzuje i český záložník Patrik Ježek. V případě salcburského Red Bullu lze totiž hovořit o absolutním ekonomickém zázemí. "Je to moje nejlepší angažmá v životě," netají spokojenost.

Otevřeně říká, že hráči jsou sice v klubu tamního miliardáře Mateschitze pod velkým tlakem, na druhou stranu si užívají životu v blahobytu. "Máme v týmu Linkeho s Zicklerem, kteří působili v Bayernu Mnichov, a tak mohou srovnávat. I oni na některé vymoženosti koukali s otevřenou pusou a říkali, ať si toho vážíme," směje se Ježek.

Přístup fanoušků je pozitivní

Jenže obstát v takové konkurenci není jednoduché. S takovým zabezpečením si kluby mohou vybírat. Pak tedy přicházejí ke slovu především manažeři. "Jistě je to i jejich šikovností, že dokáží do klubů dostat právě naše hráče," říká Maier.

Čeští fotbalisté si pak vesměs angažmá v zemi užívající jako platidlo euro náležitě váží. Nejen pro ekonomickou jistotu, ale i kvůli fanouškům. "Tam je to úplně jiný svět. Nestává se, že by vás vypískali. Z vlastní zkušenosti znám fantastické fanoušky Rapidu a další kluci vám určitě řeknou to samé i o jiných klubech," přesvědčuje Maier. "Zájem ze strany fanoušků je skutečně velký. A pozitivní. Nelze to srovnávat s Českem," přitakává Voříšek. Kdo by odolal...

Čeští fotbalisté v Rakousku:
Petr VoříšekFC Superfund Pasching
Erich BrabecFC Superfund Pasching
René WagnerFC Mattersburg
Vratislav LokvencRed Bull Salcburk
Patrik JežekRed Bull Salcburk
Libor SionkoAustria Vídeň
Štěpán VachoušekAustria Vídeň
Milan PacandaTirol Innsbruck
Radek BejblRapid Vídeň
Marek KinclRapid Vídeň
Rostislav MichalíkSV Ried

Reklama

Související témata: