Hlavní obsah

Voříšek návrat do Sparty neřeší

PRAHA

Rakousko jako by pro Petra Voříška bylo zemí zaslíbenou. Před dvěma lety slavil ve Vídni při debutu v národním dresu postup české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy do Portugalska. Teď se v zemi pod Alpami vzpamatovává ze sparťanského traumatu. V Paschingu je mu dobře na duši. Zejména té fotbalové.

Foto: Archiv

Petr Voříšek

Článek

"Jsem moc spokojený. V klubu máme super partu, hraji pravidelně, už jsem se zapsal i mezi střelce. Nic mi nechybí," hlásí rozjařeně šestadvacetiletý borec, který se pyšní titulem mistra Evropy do 21 let a vítězstvím v Poháru ČMFS s Teplicemi.

Právě na severu Čech chytil před dvěma lety báječnou formu. Zarytě odmítal pohádkové nabídky z Ruska. Nakonec přestoupil do pražské Sparty. Pod trenérem Strakou však zažíval spíše mlhavé dny. A po jarním příchodu trenéra Hřebíka přišel úplný propad. "Ten půlrok byl špatný. Vím, že to byla taky moje chyba... Nechci se o tom bavit. Jsem v Rakousku a jsem tu šťastný," vykládá.

Do Paschingu zamířil v létě na roční hostování ze Sparty. "Tam jsem nehrál, tady na mě trenér sází. Mám jeho důvěru a mohu hrát fotbal, což mi v Praze chybělo," těší Voříška.

Dobře sladěný tým

Pochvaluje si i partu v kabině Paschingu. "Máme k kádru pět šest pětatřicátníků. Uvědomují si, že to mají na nejvyšší úrovni ,za pár", a tak si to užívají. Nechybí ani střední generace a mladí kluci kolem dvaceti. Vše je skvěle sladěné," líčí Voříšek.

Bez problémů se vyrovnal s jazykovou bariérou. Přitom když odcházel, neuměl ani slovo německy. "S tím byl vážně problém. Teď už se ale domluvím. A když jde o něco složitějšího, pomáhá mi spoluhráč Erich Brabec, který hovoří skvěle," děkuje krajanovi a spoluhráči.

I život v Rakousku si Voříška podmanil. "Máme to půl hodiny do hor, kde je krásně. I ve městě jsou pěkná místa, jako stvořená pro procházky," připomíná Voříšek jedno ze svých zalíbení pro volný čas. Vždyť i první reprezentační pozvánka zastihla záložníka v lese na houbách...

Mluvil s asistentem Sparty

Voříšek si nestěžuje i proto, že čas od času vyráží s Brabcem posedět do Českého Krumlova. Když má volno, je autem v Praze za tři hodiny. Doma má navíc připojení na internet, a tak má dokonalý přehled o české lize. Zatímco jeho Paschingu se daří, bývalý zaměstnavatel se potácí v druhé polovině Gambrinus ligy. "Vím o tom. Jsem ve spojení s masérem Edou Poustkou," vypráví Voříšek.

Nikoho proto nepřekvapilo, když Sparta začala vzhledem k hráčově formě uvažovat o stažení šikovného záložníka z hostování. "To je do konce sezóny. Ani nevím, jestli jde ukončit," ošívá se Voříšek při otázkách k možnosti návratu.

Do Paschingu za ním dorazil i Grigův asistent Jirkal. "Mluvili jsme spolu, ale nešlo o nic konkrétního. Do konce podzimní části je daleko. Nic neřeším a jsem zvědavý, jak vše dopadne," přesvědčuje Voříšek. Cesta zpět by ho zřejmě lákala. Jenže v Rakousku je tak dobře...

Reklama

Související témata: