Hlavní obsah

Gólman Čech chce zachránit Rennes a postoupit na ME

PRAHA

Dvacetiletý Petr Čech už patří mezi uznávané evropské fotbalové brankáře. Loňský mistr Evropy do 21 let je jasnou jedničkou české reprezentace a nováček francouzské ligy Rennes především jeho zásluhou žije v reálné naději na záchranu. Není tedy divu, že kolem vytáhlého mladíka krouží manažeři předních evropských klubů v čele s londýnským Arsenalém.

Foto: Archiv

Petr Čech.

Článek

"Víte, jak to bylo loni, když jsem v létě odcházel ze Sparty. Mluvilo se o několika slavných klubech a nakonec jsem přestoupil do Rennes. Nestěžuji si, ale chci tím říct, že mě tyhle spekulace nevzrušují. Především chci pomoci Rennes k záchraně, reprezentaci k postupu na mistrovství Evropy, a pak se uvidí, co dál. Za zkušenosti, které získávám v tomto klubu z Normandie, jsem velice vděčný. Potřebuji především chytat a nemělo by smysl, abych šel někam, kde se budu prát o místo dvojky. Arsenal je lákadlem, ale Seaman je také pořád světová třída, i když má čtyřicítku na krku," zamyslel se s rozvážností sobě vlastní odchovanec plzeňského fotbalu, který však první ligové zápasy odchytal v Blšanech.

Z Rennes proto nikam nespěchá, ale chce samozřejmě chytat nejvyšší soutěž v zemi úřadujících mistrů Evropy. "Jistěže mám svoje sny, v jakém týmu bych chtěl hrát, ale ty jsou moje. Zná je snad jen můj manažer Pavel Zíka. Také on ví velmi dobře, že vysedávání na lavičce by mi uškodilo, proto mne nikam necpe, ale také přestup v létě nevylučuje. Je to jeho starost, já se tím netrápím. Soustředím se na fotbal, to je můj hlavní úkol," dodal.

Z pochval nezpychne

Téměř každý týden přicházejí z Francie po ligových zápasech chvalozpěvy o výkonu Čecha, který tam či onde vychytal Rennes zápas. "Je to příjemné si takové názory přečíst, ale rozhodně z toho nemám těžkou hlavu a už vůbec z toho nezpychnu. Jak známo, pýcha předchází pádu. V brance jen dělám to, proč tam jsem. Snažím se zabránit soupeři, aby nám vstřelil gól," pravil skromně.

O minulém víkendu však přišla snad poprvé v této sezóně kritika Čechova výkonu. Nepodržel prý Renes v pohárovém utkání s favorizovaným Auxerre. "To je druhá strana mince. Najednou jsem byl označen deníkem L"Equipe nejhorším hráčem Rennes. A to kvůli jednomu gólu. Přitom jsem za bezbrankového stavu chytil střelu z malého vápna. Neobhajuji se, jen konstatuji fakta. Na gólu z poslední minuty však vinu nesu. Udělal jsem chybu, což se stává. Soupeřův hráč vběhl do naší šestnáctky. Obrana míč zblokovala a ten se snášel z výšky ke mně. Nechtěl jsem ho vyrážet a riskovat. Nikdo kolem mne nebyl, tak jsem si ho chtěl nechat na jistotu spadnout do náruče. Jenže jsem si nevšiml Cissého. To je nesmírně rychlý hráč. Najednou se zjevil přede mnou, přeskočil mě a hlavou vstřelil vítězný gól. Přitom už dříve mi jeden dal. Věřte mi, že mě to mrzí," popsal smolný okamžik.

Co je to nejhorší...

Petr Čech však nesouhlasí, že to byl nejhorší okamžik jeho fotbalové kariéry. "Především je doba zatím velmi krátká na takové odsudky. A pak, co to je nejhorší okamžik v kariéře... Ano,byl jedním z nejhorších, ale určitě nebyl nejhorší chvílí v mém životě, jak napsaly jedny české noviny. To je nesmysl. Nejhorší okamžik v životě nepochybně vypadá jinak a já nepřemýšlím o tom, jak," říkal s klidem, aniž by ho ostrá kritika nějak mrzela.

"Nemyslete si, že to beru na lehkou váhu, to ne. Gól mě mrzí, ale už jsem se naučil z takových situací si vzít to, co je pro mne podstatné. K tomu nepotřebuji výtky novinářů. Nepochybně to nebyla poslední hloupá branka, jakou jsem dostal. Nejsem naivní, ale samozřejmě nechci další přivolávat. V životě nejsou jen výhry, ale tohle zase není žádná tragédie. Určitě si ho budu dlouho pamatovat. Jen jsem si znovu ověřil, že sportovec musí umět nejen přijímat chválu, ale také se vnitřně vyrovnat s kritikou, a to zejména tehdy, když si myslí, že je nadnesená," zdůraznil brankář.

Zvláštní sezóna

První sezóna v zahraničním angažmá i na postu české jedničky v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy se pomalu blíží ke konci, ale Petr Čech odmítá dělat předčasné závěry. "Ona je ta sezóna tak trochu zvláštní. Na jednu stranu se mi podařilo v Rennes i reprezentaci několik zápasů. Na druhou bojujeme s klubem o záchranu. Přitom jsme chtěli mít v této době už klid a vedení myslelo i na pohárové příčky. Z toho přání však rozumně slevilo. Úvod sezóny, kdy se mužstvo sehrávalo, se nám nepovedl a pak už jsme především doháněli ztrátu," uvažoval se nahlas.

O černém momentu byla řeč, ale co ty světlé, kterých bylo mnohem víc... "Zažil jsem několik zápasů, po nichž jsem měl opravdu dobrý pocit, ale o těch se mi mluvit nechce, takových musí mít gólman, který chce být dobrý, v sezóně drtivou většinu. Mám-li říct nějaké, pak určitě ty v reprezentaci a především letos na jaře. Hodně se mi v dresu Rennes povedl například zápas v Le Havre. Našel bych asi i další, ale fakt nemá cenu, na ně vzpomínat. Samochvála přeci smrdí... Pro mne je velmi cenné, že chytám pravidelně. Získávám nesmírně cenné zkušenosti. Za ten necelý rok jsem udělal opravdu velký výkonnostní skok."

Příjemná Normandie

Petr Čech je v Rennes spokojený nejen po fotbalové stránce, ale i té životní. Normandie je velice krásný kraj. "Našel jsem všechno, co jsem tu hledal. Žiji v Rennes s přítelkyní. Francouzštinu už vcelku zvládám. Našli jsme si tu spoustu přátel a musím říct, že tady jsou velmi příjemní lidé. Na ulici mě poznávají, řeknou si také o autogram, popovídají si, ale když třeba vidí, že sedíme s přítelkyní na kávě, nebo si o něčem povídáme, rozhodně nás neobtěžují. Respektují naše soukromí. Opravdu se mi tu moc líbí," netajil svoji spokojenost.

V Rennes zatím nemá nějaké zvlášť oblíbené místo. "Mně se tu líbí všude. Když je volno, rádi si někam vyjedeme, nebo zajdeme na večeři či kávu. Místa střídáme podle chuti. Všude na nás jsou lidé velice milí, což mi v Čechách bohužel často chybí. Schází nám víc úcty a tolerance, což je ve vyspělých evropských zemích, mezi které míříme, samozřejmost," připomněl pro Čechy nepříjemnou skutečnost gólman, který je vlastně díky svému příjmení Čechem na druhou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články