Hlavní obsah

Vrátil se po čtyřech letech. To polská vlna vynesla Vacka zase do reprezentace

Praha

Návrat do reprezentace po čtyřech letech. A z polské ligy k tomu. Osmadvacetiletý legionář ve službách Piastu Gliwice Kamil Vacek nepopírá, že byl pozvánkou k přípravným zápasům se Srbskem a Polskem zaskočený. „Bránil jsem se, ale i tak mi proletěly hlavou reminiscence na čtyři předchozí roky. A půlhodinu jsem cítil i trochu nervozity,“ nepopíral po úvodní přípravě s Vrbovým výběrem.

Foto: Sport.cz

Kamil Vacek v dresu Piastu Gliwice.

Článek

V Polsku jeho jméno skloňují ve všech pádech, protože Gliwice a Vacek v záloze Piastu jsou největším překvapením tamní ligové soutěže, on přitom ještě před pár měsíci sám nevěděl, co s ním bude a kudy se budou jeho fotbalové cesty ubírat.

„Když jsem se vrátil z hostování v Mladé Boleslavi do Sparty a trenér Ščasný mi řekl, že se mnou nepočítá, věděl jsem jediné. Musím najít klub, kde budu pravidelně hrát a nikoli jen pořád bojovat o místo v sestavě. Nenapadlo mě, že skončím v Polsku," netají Vacek, že po předchozím putování českou i italskou ligou ho nabídka trenéra Radoslava Látala působícího právě v Gliwicích zaskočila.

„Jakmile jsem ale viděl klubové zázemí a stadión, pocítil boom, jaký fotbal v Polsku zažívá a poslechl si představy trenéra, nebylo co řešit. Šlo o jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem udělal," pochvaluje si osmadvacetiletý záložník krok, který mu nakonec pomohl i do reprezentace.

Aby ne, když Gliwice vedou polskou ligu s náskokem osmi bodů a on patří ke klíčovým mužům Látalova týmu.

Cíl? Elitní skupina

„To nikdo nečekal, i trenérovi jsem se svěřoval s obavami, abychom se neplácali někde u dna tabulky. Namísto toho po první polovině soutěže vedeme tabulku a máme osm bodů k dobru. Stejná bomba, jako by v Čechách bylo na prvním místě třeba Brno," má Vacek po ruce přirovnání.

„V Polsku se však po odehrání třiceti kol dělí tabulka na mistrovskou a nemistrovskou část. Naším cílem je dostat se do elitní skupiny. Všechno, čeho bychom dosáhli dál, by bylo navíc."

K návratu do reprezentace mu pochopitelně pomohly výkony v polské lize, on sám však připomíná, že i hostování v Mladé Boleslavi ho nastartovalo a vyneslo ho vzhůru. „Ve Spartě jsem prožil spoustu let a věřil, že je to pro mě pravé místo, ale hostování v Mladé Boleslavi mě vyneslo na vlnu, po níž jsem doplul až do národního mužstva. Samotného mě to překvapilo, protože když jsem ze Sparty odcházel, reprezentace nebyla mým cílem."

Opci na Vacka uplatní

Otázkou pochopitelně je, jak dlouho se bude Vacek na polské vlně vznášet, protože v Gliwicích je ze Sparty jen na hostování. „Polský klub ale na mě má opci a už mně oznamovali, že ji uplatní. Pro mě je ovšem mnohem důležitější, abych hrál a hrál pravidelně," říká Vacek a tvrdí, že Sparta o jeho návrat zájem neprojevila. „Alespoň se mnou žádný kontakt neproběhl."

V reprezentačním dresu by si po čtyřech letech zahrát měl. I proto, že trenér Vrba hledá tvořivého muže do středu pole. I třeba jako alternativu za věčně zraněného a se zdravotními problémy laborujícího Rosického, s nímž bývá Vacek srovnáván pro obdobný styl hry.

„Není na místě mě s ním srovnávat, protože Rosický je jedním z nejlepších českých fotbalistů. Mně je navíc jedno, kde se ve středové řadě pohybuji. A hlavně, současná reprezentace není o jednotlivcích, ale o kolektivu. Někdejší silná generace už v našem fotbale není, ale jako kolektiv je národní mužstvo pořád schopné dělat velké výsledky. Ostatně, v kvalifikaci to dokázalo."

Reklama

Související témata: