Hlavní obsah

V nominaci UEFA na jedenáctku roku také Čech a Nedvěd

Evropská fotbalová unie UEFA spustila v pátek pátý ročník ankety o ideální jedenáctku uplynulého roku. Jedinými českými fotbalisty v šedesátce nominovaných hráčů a trenéru jsou brankář Chelsea Petr Čech a záložník Juventusu Turín Pavel Nedvěd. Fanoušci mohou na webu UEFA hlasovat až do 13. ledna, ideální sestava bude zveřejněna 17. ledna.

Článek

Nedvěda zařadili uživatelé serveru uefa.com do nejlepší jedenáctky dvakrát za sebou, loni s ním ve výběru 55 hráčů figuroval i Čech a předloni Karel Poborský. Anketa se koná popáté a zahrnuje výkony na fotbalové scéně za kalendářní rok.

Čech má znovu šanci porazit stejně jako v nedávném Zlatém míči například Buffona z Juventusu, v pětičlenném výběru nejlepších brankářů s nimi figurují také Dida z AC Milán, Gomés z Eindhovenu a Coupet z Lyonu. Čechův klub Chelsea má ve hře celkem devět vyslanců včetně trenéra Mourinha.

Druhý v pořadí je Juventus a jeho opoře Nedvědovi dělají společnost další leví záložníci Robben z Chelsea, Pak Či-song z Manchesteru United, Simao z Benfiky a Malouda z Lyonu. Sedm nominovaných stejně jako turínský celek má také AC Milán.

Na seznamu se objevilo celkem 55 fotbalistů a pět trenérů, které vybrali redaktoři stránky UEFA. Během pěti let existence ankety v ní hlasovalo přes sedm miliónů lidí.

Reklama

Související témata: