Hlavní obsah

Český záložník baví Polsko. Nejsem Messi ani Ronaldo, ale bojovník, uvedl se v Krakově

Krakov

Jde s dobou. Den po udílení Zlatého míče podepsal novou smlouvu a představil se zajímavým příměrem. „Nejsem Messi ani Ronaldo, ale bojovník,“ předeslal fotbalový útočník Zdeněk Ondrášek hned na úvod svého angažmá ve Wisle Krakov. Jeho slova vzbudila patřičný ohlas a Poláci hned vědí, že v podobě někdejšího divocha z Českých Budějovic nezískali žádného tuctového hráče.

Foto: Archiv Zdeňka Ondráška

Český fotbalista Zdeněk Ondrášek (třetí zleva) po podpisu smlouvy s Wislou Krakov.

Článek

Čím dál tím méně českých fotbalistů odchází do zahraničí. Sedmadvacetiletý útočník se venku drží. Tři a půl roku v Norsku mu dalo patřičnou školu.

„Angažmá v Tromsö mi pomohlo a hodně mě změnilo. Před ním jsem býval dost divoký. Ale co bylo, bylo, mám na to jen vzpomínky. Dobré i horší... Dneska už myslím jinak. Rodina je pro mě nejdůležitější a fotbal je pro mě úplně všechno. Jsem už úplně jiný člověk, než který do Norska odcházel," ujišťuje Zdeněk Ondrášek v rozhovoru pro Sport.cz.

Odchod z Tromsö obrečel

V Norsku mu koncem minulého roku vypršela smlouva. Teď se na tři roky upsal Wisle Krakov.

„Nebylo pro mě jednoduché opustit Tromsö. Je to menší rodinný klub, odchod jsem obrečel," nezastírá. „Jednání o novém angažmá nebyla jednoduchá a jsem moc rád, že klapla. Nemůžu se dočkat, až zase vyběhnu na přírodní trávník. V Norsku se téměř všechny zápasy mydlí na umělce a můžu být rád, že jsem to se zdravýma nohama přežil," usmívá se Ondrášek.

Žádné slalomy, hlavně bojovnost

V úvodním rozhovoru pro stránky klubu vyznávajícího bílou hvězdu se představil se vší upřímností. „Nejsem Messi ani Ronaldo, ale bojovník. Je to tak, neproběhnu půl hřiště slalomem přes pět protihráčů. Hraju trochu technicky, ale hlavně bojuju," popisuje sám sebe.

Wisla má v útoku klubovou legendu Pawla Brožka. Český nováček by se rád vmáčkl do sestavy vedle něj. „Je to zdejší ikona, ale věřím, že budeme moci nastupovat oba a taková spolupráce mi pomůže. Podobnou jsem zažil již v Tromsö, kde se pak můj uznávaný spoluhráč stal trenérem."

V Krakově nejdřív poznal čtyři nemocnice

Po návratu z Norska o Ondráška stály i domácí kluby. Teplice, Olomouc a dokonce velkými nákupy hýřící Slavia. „Domů jsem se vracel s tím, že nabídky Sparty, Plzně a Slavie se neodmítají. Jednání se Slavií však zřejmě nebylo tak vážné, aby mě do něj můj manažer Pavel Zíka více zasvětil. Navíc jsem nadále upřednostňoval zahraničí. Něco se rýsovalo ve Švýcarsku, ale ne tak žhavé. Zato zájem Krakova byl stoprocentní, minulý týden za mnou přijeli i do Prahy," líčí.

Teď má důrazný forvard příjemné starosti, vybírá si bydlení a auto.

„Krakov je krásné město, i když z něj znám zatím hlavně jen nemocnice. Během dvoudenní zevrubné lékařské prohlídky mě provezli čtyřmi klinikami a ještě jsem dostal na půl dne na tělo přístroj, z něhož pak vytáhli naměřené údaje. Všechno je v pořádku, takže se už moc těším na první tréninky."

Wisla je aktuálně až třináctý tým polské ligy. Sestup ovšem česká posila absolutně nepřipouští.

„Je tu nový trenér i noví hráči. Jak jsem je viděl, mají na to, abychom byli úplně jinde. S tím sem přicházím a věřím, že to zvládneme," těší se Ondrášek.

Reklama

Související témata: