Hlavní obsah

Kalamita, minus sedm. Istanbul mě přivítal větší zimou, než byla v Liberci, říká Pavelka

Praha

Fotbalový záložník David Pavelka má za sebou premiéru v dresu Kasimpasy, byť do utkání s Basaksehirem (1:1) zasáhl po dohodě s trenérem jen na závěrečné vteřiny. Včera se český reprezentant, za něhož istanbulský klub zaplatil Liberci 40 miliónů korun, stavil na otočku za rodinou v Praze a pro nové působiště má jen slova chvály.

Foto: Sport Invest International

David Pavelka při podpisu přestupu do turecké Kasimpasy.

Článek
Fotogalerie

V pondělí jste tureckou ligu ochutnal jen symbolicky. Příště už půjdete na trávník od první minuty?

Porvu se o to. O víkendu máme přátelák, musím podat takový výkon, abych trenéra přesvědčil, že mám v základu být. Nyní zohlednil, v jaké fázi přípravy jsem. Že jsem přišel po třítýdenní dovolené, bez jakékoliv herní praxe. Nechtěl, abych do ligy vletěl příliš rychle. Navíc první dny v novém působišti jsou víc o spoustě jiných věcí než o fotbale. Říkal, ať to nejdřív okouknu, pochytím, co tureckou ligu vystihuje.

A co jste z lavičky při duelu s Basaksehirem vysledoval?

Že kvalita hráčů je vysoká. Turecká liga je občas považovaná za slabší, jenže ona je plná vynikajících ofenzívních hráčů. Na konfrontaci s nimi se moc těším.

Nakolik se zatím potvrdily vaše představy, s nimiž jste do Turecka odlétal?

Musím říct, že v některých věcech realita moje očekávání předčila. Počítal jsem, že zázemí bude na dobré úrovni, jenže ono je na vynikající. Kasimpasa má v Turecku nejlepší ze všech klubů. Tréninkové centrum občas využívá i městský rival Galatasaray.

Co vás nejvíc překvapilo?

Samotná skladba centra. Je pojaté jako hotel, neboť společnost, která klub vlastní, má i řetězec hotelů. Každý z hráčů má k dispozici svůj pokoj, v centru je padesátimetrový krytý bazén, hala, velké fitness. Plus servis okolo. Vedle kabiny sedí doktor, k ruce máme sedm fyzioterapeutů. Počet lidí, kteří se podílejí na chodu klubu, se s Českem nedá srovnat.

Jak vás přijal tým?

Skvěle. Pomáhá tomu, že spoluhráči jsou skvěle jazykově vybavení. Ač je v mužstvu spousta cizinců, komunikace je perfektní. Hodně mi pomohlo, že první dny se mě ujali zkušenější kluci. Vědí, že mám rodinu, radili mi, kde hledat bydlení. Během dvou dnů jsem do mužstva zapadl.

V Turecku je nebývale chladné počasí, Istanbul pokryl sníh. Necítíte se jako v Liberci?

Docela jsem se tomu smál, neboť v době, kdy jsem přiletěl, byla v Turecku větší zima než v Liberci. Minus sedm, sněhová kalamita. Turci říkají, že jsou zvyklí na sníh tři dny v roce, jenže on už je tady tři týdny v řadě.

Reklama

Související témata: