Hlavní obsah

Čech je nejlepším brankářem světa

BERLÍN

Petr Čech vyhrál anketu Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) o nejlepšího světového brankáře loňského roku. Podle ve středu zveřejněných výsledků hlasování expertů zvítězil gólman české reprezentace a londýnské Chelsea přesvědčivě s náskokem 84 bodů před Brazilcem Didou z AC Milán. Třetí místo obsadil loňský vítěz Ital Gianluigi Buffon z Juventusu.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Právě Buffon jako jediný v minulém ročníku Čecha předčil, za uplynulý kalendářní rok však už český gólman žádného přemožitele nenašel. Třiadvacetiletý fotbalista triumfoval jako první český brankář v historii ankety, která byla založena v roce 1987. Hlasují v ní fotbaloví experti z novin, rádií a televizí z 81 zemí, kteří posuzují výkony brankářů nejen na mezinárodní scéně, ale i v domácích soutěžích. Čecha dalo na první místo 40 hlasujících.

Ve výsledkové listině se objevil už potřetí, při premiéře v roce 2003 obsadil desáté místo. Před ním skončili v úspěšných letech českého fotbalu shodně na osmé příčce Jan Stejskal (1990) a Petr Kouba (1996).

Úspěšný rok

Čech má za sebou úspěšný rok, s národním týmem postoupil na mistrovství světa, s Chelsea slavil na jaře titul i zisk Ligového poháru a je rekordmanem anglické ligy v neprůstřelnosti. V aktuální sezoně Premier League udržel již dvanáctkrát čisté konto. Jeho velký konkurent Buffon doplatil na to, že skoro celý podzim promarodil.

"Jsem velmi rád, že se mi podařilo získat toto ocenění. Anketa má tradici a navíc se mi podařilo zlepšit loňské druhé místo. Uzavírá se tak má dosud nejúspěšnější fotbalová sezona v kariéře," zprostředkovala Čechovo vyjádření marketingová agentura Sport Invest.

Fotbal se hraje pro fanoušky

Výhra v anketě je dalším důkazem toho, že je Čech všeobecně považován za nejlepšího brankáře světa. Vedle historiků a statistiků vyjádřili nedávno stejný názor fanoušci, kteří ho v internetovém hlasování UEFA zařadili do ideální jedenáctky. Čech vyhrál i u novinářů, neboť v prestižní anketě Zlatý míč časopisu France Football skončil loni v listopadu na 14. místě jako nejlepší mezi brankáři. Jen hlasování mezinárodní hráčské organizace FIFPro dalo na první místo Brazilce Didu.

"Velmi mě těší, že mou práci a výsledky ocenili nejen odborníci, ale také fotbaloví fanoušci z celého světa na stránkách UEFA. Fotbal se hraje pro ně. Velmi si obou ocenění vážím," dodal Čech. Vítězství bere také jako závazek do budoucna a výzvu, aby se v roce, jehož vrcholem bude červnový šampionát v Německu, pokusil svou pozici obhájit. Trofej převezme v únoru na tradičním galavečeru v Německu.

Výsledky:
1. Čech (ČR/Chelsea) 175 bodů, 2. Dida (Braz./AC Milán) 91, 3. Buffon (It./Juventus Turín) 78, 4. Coupet (Fr./Olympique Lyon) 43, 5. Kahn (Něm./Bayern Mnichov) 42, 6. Casillas (Šp./Real Madrid) 41, 7. Dudek (Pol./Liverpool) 34, 8. Van der Sar (Niz./Manchester United) 32, 9. Ceni (Braz./Sao Paulo) 31, 10. Abbondanzieri (Arg./Boca Juniors) 26.
Dosavadní vítězové:
1987: Pfaff (Belg.), 1988: Dasajev (SSSR), 1989 - 91: Zenga (It.), 1992 - 93: Schmeichel (Dán.), 1994: Preud'homme (Belg.), 1995: Chilavert (Parag.), 1996: Köpke (Něm.), 1997 - 98: Chilavert (Parag.), 1999: Kahn (Něm.), 2000: Barthez (Fr.), 2001 - 2002: Kahn (Něm.), 2003 - 04: Buffon (It.), 2005: Čech (ČR).

Reklama