Hlavní obsah

Pekhart zažil pekelné aténské derby. Fanoušci chtěli zbít mluvčího, popisoval

Robert NeumannPrávo

Skalp největšího rivala, tři červené karty, blázniví fanoušci. Opožděný výkop, provokace tiskového mluvčího soupeře, dojatý prezident v kabině. Útočník AEK Atény Tomáš Pekhart už za svoji fotbalovou kariéru prošel lecčím. Ovšem to, co zažil při sobotním vítězném derby s Olympiakosem (1:0) v řecké lize, prý všechno přebilo.

Foto: Facebook

Euforie fotbalistů AEK Atény po neskutečném zápase. Výhru v prestižní bitvě s Olympiakosem si vychnutnal i Tomáš Pekhart (třetí zleva).

Článek

Bylo to opravdu tak hektické?

Věděl jsem samozřejmě, že nepůjde o normální zápas, ovšem realita daleko předčila moje očekávání. Atmosféra byla neuvěřitelná, pekelná. V hledišti bylo šedesát tisíc lidí, přestože dostat se na stadión nebylo jednoduché, neboť Atény v sobotu zablokovali protestující zemědělci traktory. Fanoušci byli extrémně blázniví, házeli třeba mezi sebe dělbuchy. Člověk se lekne, když je na trávníku, natož co museli zažívat oni. Nedokážu si představit, když to řachne metr od nich!

Kvůli fanouškům byl prý odložen oficiální začátek utkání. Co se událo?

Naši příznivci zablokovali cestu autobusu s hráči Olympiakosu, ti nakonec přijeli na stadión až dvacet minut před výkopem. Byla to divočina.

Do AEK jste z německého Ingolstadtu přestoupil před dvěma týdny, šlo o váš první zápas na domácím stadiónu. Byla to premiéra se vším všudy?

Bez přehánění – byl to pro mě zážitek na celý život. Navíc umocněný tím, že jsme vyhráli a já byl na začátku gólové akce. Olympiakos v této sezóně prohrál jenom s Bayernem a Arsenalem v Lize mistrů, o to víc je triumf cenný.

Vaši fanoušci museli být z výhry v extázi...

Pro ně je vítězství nad Olympiakosem jako zisk titulu. V sezóně už se může stát cokoli a oni budou spokojení. Šťastní a dojatí byli taky lidi z vedení klubu. Po zápase za námi přišel do kabiny prezident AEK, což je prý neobvyklý jev. Měl proslov, dostali jsme navíc od něj speciální finanční odměnu. V šatně jsme pak ovšem strávili nedobrovolně ještě další hodinu a půl.

Jaký byl důvod?

Tiskový mluvčí Olympiakosu prohlásil směrem k našim fanouškům, kteří na nás čekali v novinářské zóně před kabinami, cosi hanlivého. Ti vzápětí přeskočili ochrannou bariéru a chtěli ho zbít. Trvalo delší čas, než se situace uklidnila.

V utkání padly tři červené karty, probíhala divočina i na trávníku?

Žádné nefér věci se neděly. Všechna vyloučení byla spravedlivá, sudí zápas zvládl dobře. Když jsme dvanáct minut před koncem dali gól, hrál soupeř už v devíti, závěrečné minuty jsme drželi míč vzadu. Takže závěr ani nebyl hektický. Obránci si přihrávali mezi sebou, fanoušci každý pas oslavovali.

Pomůže cenná výhra k vaší aklimatizaci v novém působišti?

Jsem v Aténách teprve čtrnáct dnů, což je pořád krátká doba. V uplynulém týdnu jsem ale už s týmem absolvoval celý tréninkový proces. Proti Olympiakosu to byl můj třetí start za AEK, do hry jsem šel zase o něco dřív než v předchozích dvou utkáních (v 52. minutě – pozn. red.). Zatím je tu všechno pozitivní. A výhra nad Olympiakosem je třešničkou na dortu.

Reklama