Hlavní obsah

Jarošík: Chelsea je výjimečná, šlape jako hodinky

Fotbalista Jiří Jarošík vyhrál loni s londýnskou Chelsea Premier League, u cesty za obhajobou už ale chybí. Z mistrovského celku zamířil na hostování do Birminghamu, kde pookřál. Výsledky a výkony Chelsea ale pochopitelně stále sleduje. "Chelsea je výjimečná," říká Jarošík v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík a Karel Poborský na tréninku reprezentace.

Článek

Před novou sezónou jste odešel z Chelsea na hostování do Birminghamu. Patříte ke klíčovým hráčům, dá se říci, že jste fotbalově pookřál?

Hlavně jsem úplně jinak vytížený než v Chelsea. Hraju v základu, což je ten největší rozdíl. Proto jsem do Birminghamu šel. Zatím se mi docela daří, i střelecky. Čtyři góly v lize, tři v poháru. Sice jsou tady úplně jiné ambice než v Chelsea, ale to mi nevadí.

Klub je momentálně až osmnáctý, takže žádné velké nadšení asi nepanuje...

Spíš je to boj o přežití... Ale když se podíváte na náš kádr, tak je to mančaft někam do klidného středu tabulky. Sezónu jsme nezačali moc dobře, měli jsme i dost zraněných. A to je tady daleko víc znát než třeba v Chelsea, kde mají širší a kvalitnější mužstvo. Ale věřím, že se zvedneme, poslední dva měsíce se to lepší.

Věříte v záchranu?

Ještě zbývá do konce skoro půlka soutěže a jsem přesvědčen, že to zvládneme. Velkou ztrátu nemáme a nikdo nám nedává nůž na krk. Doufám, že smůlu jsme si už vybrali. Spoustu zápasů jsme prohráli také o gól, i když jsme byli lepší. Ale na krásu se tady nehraje. Možná i proto jsme osmnáctí...

Co říkáte na suverenitu Chelsea?

To je kapitola sama pro sebe, je výjimečná. Vůbec mě nepřekvapují, šlapou jako hodinky. Chelsea má nejlepšího trenéra, nejlepší kádr, nemají výkyvy. Laťku, co nastavili, nemůže nikdo překonat. Manchesteru United nebo Arsenalu bude trvat dva nebo tři roky, než je doženou.

Jste v kontaktu s gólmanem Chelsea Petrem Čechem?

Hodně si voláme. Teď, když hráli v Birminghamu s Aston Villou, jsem se za ním zastavil na hotelu. V kontaktu jsem ještě s Rusem Smertinem, který je nyní v Charltonu.

Až vám v létě skončí hostování, vrátíte se do Chelsea?

Moc o tom nepřemýšlím, teď mám rozdělanou práci v Birminghamu. Uvidíme, co bude pak. Ale v Chelsea je strašně těžké se prosadit. Hrát by chtěl každý, jenže to nejde. Klub jako Chelsea je pro každého sen. Jenže nikdo pak už nemá moc velkou radost z toho, když přes týden trénuje a o víkendu má volno. To je pro fotbalistu kromě zranění nejhorší, co může být.

V zimě o vás moc stál kouč Petrohradu Vlastimil Petržela. Proč jste odmítl?

Několikrát mi volal. Vážil jsem si jeho nabídky, ale poděkoval jsem mu s tím, že chci sezónu dohrát v Anglii. V létě se k tomu třeba vrátíme.

Takže byste do Ruska šel?

Když jsem byl v CSKA, hráli jsme každý rok o titul, evropské poháry. Petrohrad má podobné ambice. Nic jiného než Anglii nebo Rusko už bych zkoušet nechtěl. Už mě v osmadvaceti ani neláká učit se další řeč.

Do Birminghamu před pár dny přišel stoper Martin Latka ze Slavie. Jste rád, že máte v klubu parťáka?

Určitě, jinak mi to tady utíká. A taky si můžu pokecat česky. Ve dvou se to líp táhne. Martinovi se v začátku snažím pomáhat, aby se tady rychle adaptoval. Občas mu dělám i taxikáře, protože bydlí prakticky hned vedle mě. Pomáhal jsem mu vybírat byt.

Co říkáte jeho výkonům?

Skočil do Premier League rovnýma nohama. Když jsme se o tom spolu bavili, tak říkal, že měl hrát se Slavií přáteláky proti Xaverovu a Ružomberku. A místo toho hrál s Liverpoolem a Arsenalem... Sice se smolně namotal ke dvěma gólům, ale jinak hraje velmi dobře. Během pár dní si tady udělal dobré jméno a získal respekt. Je to fajn kluk.

Stýkáte se v době volna i s Milanem Barošem a Patrikem Bergrem, kteří oblékají dres městského rivala Aston Villy?

S Patrikem teď tolik ne, protože se s rodinou přestěhoval do domku na předměstí. Ale s Barym se vídáme obden. Oba bydlíme v centru, on to k nám má asi pět minut. Teď se všichni společně chystáme na čtyřhru v tenise, bude to derby Villa proti Blues... S Barym jsme párkrát byli hrát golf na trenažéru, až bude lepší počasí, tak vyrazíme na hřiště.

Kdo je v golfu lepší?

Je to vyrovnané, naposledy jsem vyhrál já. Ale celkově je to bída. Začínal jsem hrát s Petrem Čechem kousek od jeho baráku, teď jsem parťáka vyměnil. Sice jsem šikovný skoro na všechny sporty, ale v golfu mám pořád veliké rezervy.

Reklama

Související témata: