Hlavní obsah

Pitva ukázala, že zesnulý Ekeng měl zvětšené srdce

Bukurešť
Aktualizováno

Kamerunský fotbalista Patrick Ekeng z Dinama Bukurešť, jenž zemřel v pátek po kolapsu během zápasu, měl zvětšené srdce. Ukázala to pitva. K určení příčiny smrti šestadvacetiletého záložníka je však podle rumunských lékařů potřeba provést ještě další testy.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Patrick Ekeng byl po kolapsu naložen do sanitky, ale v nemocnici zemřel.

Článek

"Viděl jsem zvětšené srdce a pro sportovce taková hypertrofie znamená predispozice k turbulentnímu srdečnímu rytmu a infarktu," řekl tiskové agentuře Agerpres lékař Abdo Salem, jenž upozornil, že čeká na výsledky laboratorních vyšetření.

Dan Dermengiu, šéf ústavu soudního lékařství, kde pitva probíhala, uvedl, že zvětšené srdce má mnoho sportovců. V případě úmrtí Ekenga to podle něj nebyl rozhodující faktor.

Dnes také rumunské úřady dočasně odebraly licenci soukromé záchranné službě, která v pátek fotbalistu převážela do nemocnice. Ekeng navzdory oživovacím pokusům zemřel a podle lékařů se mu před přijetím na pohotovosti nedostalo řádné první pomoci.

Klubový lékař už o víkendu odmítl, že by cokoliv zanedbal, a prohlásil, že hráči vytáhl zapadlý jazyk a zahájil masáž srdce. Pak Ekenga převzali zdravotníci a převezli ho do nemocnice. Její zástupci ale uvedli, že fotbalistu převzali se zástavou srdce a navzdory déle než hodinu trvající resuscitaci se ho nepodařilo zachránit.

Kontrola úřadů v neděli odhalila v několika sanitkách soukromé záchranné služby Puls defibrilátory s prošlými bateriemi, prošlou dobu použitelnosti měly i některé léky užívané při resuscitaci.

Šestadvacetiletý Ekeng zkolaboval v pátečním duelu s Viitorulem Constanta jen několik minut po příchodu na hřiště coby střídající hráč. Rumunský svaz po jeho úmrtí zrušil všechny na víkend plánované zápasy tří nejvyšších soutěží, juniorské i ženské ligy a futsalu. Odloženo bylo i finále poháru mezi Dinamem Bukurešť a CFR Kluž.

Reklama

Související témata: