Hlavní obsah

Senzaci ve stylu Leicesteru nedotáhl s Gliwicemi k titulu. Přesto je Látal v Polsku králem

Praha

Až do posledního kola byli ve hře o titul. Nedosáhli na něj, ale zklamaní byli jen chvíli. I tak fotbalisté Piastu Gliwice způsobili v Polsku takovou senzaci, že jsou přirovnáváni k Leicesteru. A jejich kouč Radoslav Látal byl zvolen nejlepším trenérem polské ligy. V anketě porazil i Stanislawa Czerczesowa, který slavil s Legií Varšava titul. „Legia je mocná. Ale nedali jsme jim dýchat až do konce,“ cení si český trenér druhých Gliwic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Radoslav Látal byl zvolen nejlepším trenérem polské ligy.

Článek

Titul mu těsně unikl, přesto si na závěrečném slavnostním galavečeru mohl připadat jako král. „Trenérem roku jsem byl již před dvěma lety na Slovensku v Košicích. Letošního ocenění si ale vážím víc, polská Ekstraklasa je o něčem úplně jiném, mnohem výš..." poukazuje Radoslav Látal, šestačtyřicetiletý vicemistr Evropy z roku 1996.

Před sezónou byl Piastu souzen další tuhý boj o záchranu. Tým se však během podzimu stal senzačním lídrem polské ligy, a přestože na jaře začal ztrácet body, až do posledního kola hrál o titul. V něm ovšem doma podlehl Lubinu a nakonec tak ztrácel tři body na mistrovskou Legii.

„Legia měla lepší vzájemný zápas, ani výhra by nám tedy nestačila. Museli jsme doufat, že ona sama body ztratí. Chtěli jsme se loučit výhrou, ale posledního zápasu jsme si i tak užili. Hned po něm jsme vyrazili otevřeným autobusem do centra města. Byla to fantastická sezóna, vždyť po minulé nám odešlo 14 hráčů a úvod nové nám nevyšel. Ale od 4. kola jsme se nastartovali a jsem rád, že jsem mohl být u toho," líčí Látal v rozhovoru pro Sport.cz.

Na krajany bylo spolehnutí

Ukázal se být i dobrým manažerem. Na hostování přivedl dva sparťany a na oba své krajany se mohl spolehnout. Záložník Kamil Vacek si připsal pět gólů a osm asistencí, v anketě o nejlepšího hráče polské ligy obsadil páté místo. Útočník Martin Nešpor zaznamenal 11 branek.

„Odvedli mi přesně to, co jsem od nich čekal. Kamil se tady stal hvězdou, kluci se poskládali kolem něj. Nešpor je typický útočník, polská liga mu sedla a dával góly. Nevím, jestli je udržíme... Vacek je už sice náš, uplatnili jsme na Spartě opci. Zájem o něj je ovšem veliký. Teď se ještě zkusíme dohodnout se Spartou na Nešporovi. Mám v hledáčku i další české fotbalisty, ale udržení Vacka s Nešporem je teď pro mě prioritou."

Zvláštní systém ničí trenérům nervy

Gliwice měly na podzim v čele tabulky výrazný náskok, systém polské ligy je však atypický. Po odehrání 30. kola se tabulka dělí na dvě poloviny, tzv. skupinu mistrovskou a skupinu o udržení. Týmům jsou získané body poděleny dvěma a utkávají se v rámci své skupiny ještě jednou každý s každým. Celkově tak každý tým odehraje 37 utkání v sezóně.

„Dva zápasy vám v nadstavbové části nevyjdou - a můžete najednou spadnout třeba o šest míst... Pro diváky je to asi přitažlivé, pro trenéry však takový systém představuje neuvěřitelné nervy," popisuje Látal.

„Nabízí neuvěřitelné příběhy propadů. Jako letos Podbeskidzie. Po základní části bylo deváté, se stejným bodovým ziskem jako osmý. Přesto nakonec sestoupilo. Jenom kvůli systému. Jak nechytíte posledních sedm kol, třicet předchozích jde vniveč a můžete jít dolů..."

O rozšíření počtu kol se uvažuje i v české lize. „Jestli bych jí doporučil polský model? Nějak bych ho upravil. Ten polský nahrává klubům, jež mají po základní části méně bodů. V závěru jim pořád dává šanci. Vezměte si u nás Spartu, šla v Evropské lize až do čtvrtfinále, ale závěr domácí soutěže jí nevyšel. A kdyby platil polský systém, nesjpíš by se v příští sezóně do pohárů ani nedostala... Naopak Slavia, které vyšel samotný závěr, by do nich mohla skočit rovnou. Je to zvláštní."

Chtěl k sobě i Papadopulose

Před rokem Látal pomohl Gliwice zachránit. V této sezóně je z loňské dvanácté příčky vytáhl až na druhou. A měl samozřejmě přehled o dalších českých fotbalistech v polské lize.

„Legia je tradiční velkoklub, Hloušek v něm od zimy hrál stabilně, chytil se hned. Vidět byl také Ondrášek. Přišel do Wisly ve složité situaci. Spadla do spodní osmičky, ale on se zařadil k oporám týmu. Papadopulos? Pořád velice kvalitní hráč. Chtěl jsem ho k sobě do mužstva, ale v Zaglebie je delší dobu a spokojený, takže raději zůstal tam."

Přijedou Gliwice do Edenu?

Léto bude pro Gliwice velmi krátké. Začnou již ve 2. předkole Evropské ligy, v němž mohou teoreticky narazit i na pražskou Slavii.

„Je hezké, že jsme poprvé v pohárech, fanoušci se hrozně těší. Jde však také o to, abychom poskládali tým, abychom byli konkurenceschopní. Proto je moc důležité udržet dva české kluky... Náš rozpočet na sezónu byl 20 miliónů zlotých, zatímco Legia ho má 120 miliónů. Nemáme takové možnosti, abychom si přivedli každého hráče, který by se nám hodil," srovnává Látal.

„Dovolenou máme tři týdny. Stále řeším hráče, ale budu si muset na chvíli vypnout mobil, abych si odpočinul. Jinak to nepůjde..." usmívá se.

Reklama

Související témata: