Hlavní obsah

Francouzský ministr chce zakročit proti násilí na stadiónech

PAŘÍŽ

Francouzský ministr vnitra Nicolas Sarkozy ohlásil tento týden návrh zákona, který umožní rozpustit fankluby, jejichž členové se soustavně dopouštějí násilností na fotbalových stadionech i mimo ně. Ministr to oznámil v dopisu předsedovi francouzské ligy Frédériku Thiriezovi a předsedovi klubu Paris Saint-Germain Pierru Blayauovi.

Článek

Sarkozy, který sám pařížskému klubu fandí, už dlouhou dobu opakuje, že "stadióny je nutno zbavit dacanů". Ohlášení konkrétního návrhu přišlo krátce před nedělním utkáním Paris Saint-Germain s Olympique Marseille, které vzbudilo velké obavy z násilností. Vedení Marseille se proto dokonce rozhodlo vyslat do Paříže jen náhradníky. Na zápas nemají jet ani fanoušci z Marseille.

Zákaz násilnických fanklubů, který chce ministr navrhnout, by prý mohl být i jen prozatímní, například na tři měsíce. To by mělo těmto klubům dát příležitost, aby samy proti viníkům násilností zakročily.

Skalní fanoušci Paris Saint-Germain, za který hraje i český reprezentační obránce David Rozehnal, jsou svými výtržnostmi ve Francii proslulí. V minulém ligovém kole, kdy hrál jejich klub v Nantes, se tam porvali mezi sebou a zničili nedalekou benzinovou pumpu.

Reklama

Související témata: