Hlavní obsah

Kapitán Ujfaluši vede Fiorentinu do Ligy mistrů

PRAHA

Fotbalisté Fiorentiny mají skvěle rozjetou sezónu a i díky stabilně dobrým výkonům obránce Tomáše Ujfalušiho, který často hraje s kapitánskou páskou, jsou v italské Serii A na čtvrtém místě zaručující účast v předkole Ligy mistrů. Na třetí Inter Milán navíc ztrácejí tři body. V neděli porazili 2:1 Sienu gólem Pazziniho v nastaveném čase.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Ujfaluši při srazu fotbalové reprezentace před přátelským utkáním ve Švédsku.

Článek

"Jsem rád, že jsme to zvládli. Bylo to derby před vyprodaným stadiónem, nakonec se k nám přiklonilo štěstí," popsal Ujfaluši. "Dostali jsme se zpátky na čtvrté místo, protože AS Řím remizoval s Interem," pochvaloval si za pár dní 28letý fotbalista. V úvahách o Lize mistrů však zůstává nadále na zemi. Ví, že skončit do 4. místa bude ještě velký boj.

"Ale Pohár UEFA už by nám uniknout neměl, tam jde ještě šestý tým a na sedmé Chievo máme k dobru 15 bodů," řekl český reprezentant. "Možnost zahrát si Ligu mistrů je přesto hodně lákavá. Věřím, že se to nakonec povede. Římskému AS se zranil Totti, což je velký tahoun. Bez něj jsou slabší a nám by to mohlo pomoci."

Výsledky Fiorentiny byly od začátku sezóny velkým překvapením, v minulém ročníku soutěže se zachraňovala až na poslední chvíli, útok na nejvyšší příčky se nečekal. "Nikdo z nás to nepřeceňoval. I proto jsme si jako první cíl stanovili získat 43 bodů, které by měly stačit na záchranu. Teď jich máme 56, což je nad očekávání," přiznal Ujfaluši.

Na Toniho hodně spoléhají

Mužstvo táhne svými góly italský reprezentant Toni, který s 23 trefami suverénně vládne tabulce kanonýrů. Druhý Trezeguet z Juventusu má na kontě 18 zásahů. "Doufám, že mu střelecká forma vydrží, hodně na něj spoléháme," uvedl rodák z Rýmařova.

Hvězda Toniho však hodně vyletěla a není jisté, zda ho Fiorentina udrží i pro příští sezónu. Stoprocentně bude žádaným zbožím. "Peníze na něj klub má. Pokud bude chtít zůstat, vedení mu určitě hodně vylepší kontrakt," odhaduje Ujfaluši.

Jeho spoluhráč dal ve středu v přípravném zápase za italskou reprezentaci jeden gól Němcům, kteří odjeli s debaklem 1:4. "Po takové výhře je v Itálii velká euforie," prozradil rozpoložení v táboře soupeře českého týmu ve skupině. "Mají strašně nabitý kádr. Jen v útoku šest hráčů, kteří by v klidu mohli hrát v základu," nešetřil chválou.

Ujfaluši je v týmu z Florencie zástupcem kapitána Dainelliho, který však nastupuje nepravidelně. "Proto tu pásku někdy dostanu já. Už to bylo minimálně v deseti zápasech. Beru to jako projev důvěry vedení klubu i spoluhráčů," dodal stoper české reprezentace, který v Itálii hraje pravého obránce. "Alespoň mám víc prostoru pro ofenzívu," dodal.

Reklama