Hlavní obsah

Rosický pomáhal Dortmundu vrátit pohárové naděje

Hamburk

Fotbalový reprezentant Tomáš Rosický byl ústřední postavou Borussie Dortmund při sobotním nečekaném vítězství v Hamburku. I díky jeho dvěma gólům vestfálský klub vyhrál na půdě velkého favorita 4:2 a znovu se vrátil do hry o umístění znamenající účast v Poháru UEFA.

Článek

Dortmund šel dnes v přístavním městě za výhrou velmi usilovně. I podle Rosického sehrála Borussia mimořádný zápas. "Bylo to zřejmě naše nejlepší utkání. Od první minuty jsme hráli otevřenou partii, nesoustředili se pouze na defenzivu," uvedl v rozhovoru pro ČTK reprezentační záložník. Je pravda, že hostům hodně pomohl rychlý vedoucí gól Smolarka, který se trefil už ve dvanácté minutě. "Ale nesrazily nás ani dva domácí góly, kterými Hamburk zápas otočil," popsal průběh utkání Rosický, který byl tahounem většiny ofenzivních ataků Dortmundu.

Rosický ve spolupráci se Smolarkem přispěli také hlavní měrou k tomu, že radost Hamburku z vedoucí branky Ailtona netrvala dlouho. Ještě než hlasatel na stadionu změnu stavu oznámil, bylo vyrovnáno. "Podařilo se mi to pěkně trefit z vápna, ale velkou roli hrál Smolarek, který mi míč vrátil ze šestnáctky přesně proti noze," popsal fotbalista svoji první trefu.

Oslava s fanoušky

Z gólu se velmi radoval. Ve sprintu se vyhnul reklamním panelům a po několika schodech vyskákal ke žluto-černému kotli fanoušků, s nimiž gól náležitě oslavil. "Byl to okamžitý nápad, ani nevím, jak jsem se tam dostal," řekl fotbalista.

Druhý gól si schoval až na třetí minutu nastaveného času a byla to branka, na kterou jen tak nezapomene. Domácí ve snaze vyrovnat vyslali do šestnáctky soupeře při rohu i svého gólmana, jenže na to doplatili. Hosté rychle vyslali míč dopředu, uprostřed kruhu ho Smolarek prodloužil na Rosického a ten ještě před půlící čárou viděl před sebou už jen opuštěnou branku domácích.

Už krátce po vběhnutí na polovinu Hamburku si proto mohl dovolit neobvyklý kousek: zvedl ruce nad hlavu, zatímco postupoval směrem k šestnáctce a bezpečně skóroval. "Tam už nebylo co řešit, nikým jsem nebyl atakován, to gólem muselo skončit," odmítl fotbalista, že ho jeho gesta mohla rozhodit. A diváci byli ve varu: na tvářích domácích se objevily dokonce i slzy, jejich protivníci naopak oslavovali pokoření týmu, v němž nenastoupil kvůli zranění Rosického krajan David Jarolím.

Vyrovnání vlastního střeleckého maxima

V reprezentaci Rosický nastřílel v 53 zápasech už patnáct branek, ale jeho střelecká potence v klubovém dresu je výrazně nižší. Dnešní duel byl jeho už 145. bundesligovým startem a po něm má na kontě 19 přesných zásahů. Dnešními dvěma góly alespoň vyrovnal svoji střelecky nejvydařenější sezónu 2001/02, v níž se trefil pětkrát.

Spokojenost panovala i v dortmundském autokaru, který se vydal na dlouho cestu domů. A fotbalisté v něm mohli spřádat plány, kam to mohou ještě letos dotáhnout. "Cíl je jasný, chceme postoupit do Poháru UEFA a na ten nyní ztrácíme jediný bod. Ale pro náš mladý tým to ještě bude pořádně těžké," vyzdvihl Rosický úkol pro posledních sedm ligových zápasů, které při chystaném přestupu do Atlétika Madrid budou zřejmě jeho posledními starty v německé nejvyšší soutěži.

Reklama

Související témata: