Hlavní obsah

V německé korupční aféře je podezřelý i bývalý šéf Leverkusenu

Vyšetřovatelé korupční aféry v německém fotbale, která se údajně dotýká i první ligy, v pondělí začali vyslýchat bývalého výkonného ředitele Bayeru Leverkusen. Reiner Calmund, jenž z klubu odešel v polovině roku 2004, je podezřelý, že se platbami v hotovosti pokusil ovlivnit tři zápasy v sezóně 2002-2003, aby se Leverkusen vyhnul sestupu do druhé ligy. Funkcionář to ale popírá.

Článek

Právní zástupce sedmapadesátiletého Calmunda řekl o víkendu německé televizi, že jeho klient o žádné korupci nic neví. Na výslech se podle dnešního vydání listu Bild těšil. "Jsem samozřejmě nervózní, protože to je poprvé, co budu v roli obviněného," řekl Calmund listu. "Všechno si ale s úřadem státního zástupce vyjasníme," dodal.

Vyšetřovatelé se snaží zjistit, co se stalo s 580 tisíci eur z klubové pokladny, o nichž Calmund tvrdil, že byly určeny na případné nákupy hráčů. "Z části písemného prohlášení, které nám (zástupci Leverkusenu) zaslali, vyplývá, že vyplacení těchto 580.000 eur může být vykládáno i jako ovlivňování zápasů," uvedl státní zástupce z Kolína nad Rýnem Günther Feld v rozhovoru pro televizi N24.

Podle víkendových zpráv v německých médiích jsou podezřelá dvě domácí vítězství Leverkusenu proti Bielefeldu a Mnichovu 1860 a výhra na hřišti Norimberku. V souvislosti s tímto případem je vyšetřován údajně i jeden nejmenovaný hráčský agent.

Německý fotbalový svaz se dnes nechtěl vyjádřit, počká prý, až skončí Calmundův výslech. Mluvčí Leverkusenu rovněž odmítla případ komentovat.

Reklama

Související témata: