Hlavní obsah

Beckham má neurózu, prý trpí syndromem pořádku

LONDÝN

Slavný anglický fotbalista David Beckham trpí neurózou, která ho nutí, aby věci neustále pároval či vyrovnával do řad. Píše o tom pondělní londýnský Daily Express, podle něhož se Beckhamův psychický defekt nazývá OCD (obsedantně-kompulzivní porucha).

Článek

"Moje choroba mě nutí, abych všechno neustále vyrovnával a abych věci pároval," svěřil se kapitán anglické fotbalové reprezentace deníku. Jako příklad uvedl, že když dává třeba plechovky s limonádou do ledničky, musí být v řadě, a pokud je poslední lichá, pak ji prostě buď musí vyřadit, nebo doplnit kusem z dalšího kartonu. "Snažil jsem se s tím skoncovat, ale nešlo to," tvrdí.

Stejné je to prý, když se ubytuje v hotelu. Nemůže si dopřát klidu dřív, dokud nezařadí všechny povalující se brožurky a knihy do knihovny a neseřadí je. "Všechno musí být v dokonalém pořádku," říká.

V Realu problémy ignorují

S obdobnými problémy se potýkal, už když hrál za anglický klub Manchester United: své kopačky, dresy a další potřeby musel mít vždy dokonale uspořádané. Tehdejší spoluhráči to prý chápali; ve španělském klubu Real Madrid to ale jeho kolegové ignorují.

Beckham také připustil, že mu dělala dobře bolest, když se nechal tetovat. Má na těle 12 tetování, takže si takový pocit mohl stejně tolikrát prožít. "Může to vypadat podivně, ale já skutečně mám bolest rád," doznal deníku.

Nutkavá neuróza OCD sužuje tři až čtyři procenta populace. Jde o úzkostný pocit, který se projevuje častým nutkáním neodkladně provádět nějakou činnost, dodává agentura AFP.

Reklama