Hlavní obsah

Zidane má jasno, po MS v Německu ukončí kariéru

PAŘÍŽ

Už jen do konce letošní sezóny se budou moci fotbaloví příznivci těšit z kouzel Zinédina Zidana. Francouzský reprezentant a člen kádru španělského Realu Madrid při úterním rozhovoru pro televizi Canal+ potvrdil své rozhodnutí uzavřít po světovém šampionátu v Německu svou bohatou kariéru.

Foto: Internet

Elegantní herní projev. To je styl Zinédina Zidana.

Článek

"Je to mé rozhodnutí a je definitivní. Po mistrovství světa s fotbalem skončím. Možná se zdá divné oznamovat konec kariéry nyní, ale chci se vyhnout případným nedorozuměním během šampionátu v Německu," prohlásil třiatřicetiletý tvořivý záložník, jenž dovedl Francii v roce 1998 k titulu mistrů světa a o dva roky později pomohl týmu ze země galského kohouta vyhrát i evropský šampionát.

V nejlepších letech své kariéry získal třikrát trofej pro nejlepšího hráče planety. Populární "Zizou" chce opustit svět fotbalu, i když má v Realu smlouvu až do konce sezóny 2007. "I kvůli Realu oznamuji své rozhodnutí už teď. Nechtěl jsem se vrátit z dovolené po mistrovství světa a oznámit 'Díky, končím'. Chci, aby měli čas najít za mě náhradu," dodal Zidane.

Do reprezentace se vrátil

Zidane se loučil již před necelými dvěma lety, kdy po propadáku Francie na Euru v Portugalsku, odložil reprezentační dres. V průběhu kvalifikace MS, v níž se Francouzům nedařilo podle představ, se ale slavně vrátil a pomohl své zemi do Německa.

Uplynulé dva roky však pro Zidana znamenaly také množství zranění a rodák z Marseille podle svých slov cítí, že tělo říká dost. "Je to čím dál tím těžší a já už nechci své tělo přemáhat. Nemíním protrápit další sezónu," vysvětlil.

Ve francouzské lize je jméno syna alžírských přistěhovalců spojeno s Bordeaux, jeho další štací byl Juventus Turín. Z týmu Staré dámy přestoupil v roce 2001 za rekordních 66 miliónů dolarů do Realu, jemuž o rok později pomohl vítězným gólem do sítě Bayeru Leverkusen k triumfu v Lize mistrů.

Ve francouzské reprezentaci Zidane debutoval v roce 1994 v přátelském utkání proti České republice a hned při svém prvním startu vstřelil gól, jímž zařídil vyrovnání na konečných 2:2. V modrém dresu genilnímu středopolaři scházejí dva zápasy do stovky odehraných utkání.

Zinédine Zidane
Datum a místo narození: 23. června 1972 v Marseille
Výška a váha: 185 cm, 78 kg
Reprezentace: 98 zápasů, 28 branek; debutoval 17. srpna 1994 proti České republice (na hřiště přišel 27 minut před koncem a dvěma trefami se postaral o vyrovnání na konečných 2:2)
Klubová příslušnost: Real Madrid (od července 2001)
Předchozí působiště: AC Cannes (1988-92), Girondins Bordeaux (1992-96), Juventus Turín (1996-01)
Největší úspěchy:
- mistr světa 1998, mistr Evropy 2000
- vítěz Ligy mistrů 2002 (s Realem)
- vítěz Interkontinentálního poháru 1996 (s Juventusem) a 2002 (s Realem)
- vítěz Superpoháru 1996 (s Juventusem) a 2002 (s Realem)
- vítěz italské ligy 1997 a 1998, vítěz španělské ligy 2003
- trojnásobný vítěz ankety FIFA o nejlepšího světového fotbalistu roku (1998, 2000, 2003)
- vítěz ankety Zlatý míč 1998
- nejužitečnější hráč Ligy mistrů 2002
Rodina: ženatý, manželka Véronique, synové Enzo, Luca a Theo
Ostatní: má přezdívku Zizou; narodil se v rodině alžírských přistěhovalců jako nejmladší z pěti dětí, s fotbalem začínal pod dohledem svého otce; na MS 1998 na domácí půdě měl být největším tahounem francouzského celku, avšak hned ve druhém utkání se nechal vyloučit a dostal dvouzápasový distanc. Do sestavy se vrátil ve čtvrtfinále s Itálií a svou skvělou formu potvrdil především ve finále, kde vstřelil Brazilcům dva góly, oba hlavou. Klíčovou postavou Francouzů byl i o dva roky později na ME v Nizozemsku a Belgii, kde tým získal zlaté medaile. V červenci 2001 za něj Real Madrid zaplatil 66 milionů dolarů, čímž se Zidane stal nejdražším fotbalistou všech dob.

Reklama

Související témata: