Hlavní obsah

ČMFS: o mistru ani sestupujícím ještě není rozhodnuto

PRAHA

Fotbalová liga může skončit, ale o mistru a druhém sestupujícím ještě nemusí být rozhodnuto. Vyplývá to z vyjádření zástupců fotbalového svazu, které zatím nezapočítává Spartě tři body za kontumaci v utkání na Bohemians, a bez nich má letenský klub před posledním kolem před druhou Slavií náskok jediného bodu.

Foto: internet

Spartě zatím body za kontumaci přičteny nebyly.

Článek

Na Spartě se v sobotu čekala velká sláva. Olomoučtí přiznali, že se hodlají zapojit do důstojných oslav vyvedeným výkonem, sparťané zase slibovali, jak chtějí hrou potěšit fanoušky a pak s nimi oslavit předání mistrovské trofeje. Nakonec však slib splnili jen Hanáci; sparťané hráli bídně a po remíze pohár k překvapení všech nad hlavu nezvedli.

V šoku byli fotbalisté, funkcionáři, novináři i diváci, kteří už napínali zrak na hlavní tribunu. Tam ostatně už před zápasem strahovská generalita nacvičovala, v kterých místech pohár hráčům předá. Zbytečně, na korunovaci nedošlo.

Vedení soutěže vysvětluje dnešní krok pragmaticky: je stále možné, že Bohemians se svým odvoláním uspějí a pak by se mohl zápas také opakovat. A kdyby 'klokani' v novém duelu vyhráli, byl by pohár v držení klubu, který mistrem není.

S odvoláním Bohemians se nepočítalo

"Domnívali jsme se, že každému je tato situace po pátečním rozhodnutí ligové komise jasná. Zdůraznil jsem přece, že Bohemians mají právo se odvolat," divil se ligový šéf Ivo Lubas, že na rozdíl od něho a jeho kolegů s takovou možností nikdo nepočítal.

Svazový místopředseda Jaroslav Vacek, který je současně předsedou ligy, dokonce vysvětloval, že při pátečním zdůvodnění na tuto možnost upozornil. Pod tlakem novinářů však nakonec svoji verzi zkorigoval.

"Říkal jsem, že nejsme Spartě nuceni pohár předávat, ale přiznávám, že má slova šla vykládat různým způsobem," přiznal funkcionář, že svaz na dnešní trapné situaci nese nemalou část viny. Hlavně proto, že nedokázal dostatečně jasně vysvětlit, že pohár nemusí být předán dnes na Letné.

Kdy bude znám mistr?

Kdy k tomu nakonec dojde, však po dnešku není vůbec jasné. Pokud Sparta nedokáže ukončit ligovou soutěž s nejméně tříbodovým náskokem před Slavií, nikdo netuší, kdy bude korunována a oficiálně prohlášena mistrem.

Ostatně ani Bohemians se nemusejí po dnes odehraném 29. kole cítit jako sestupující, přestože to ze stávající tabulky, v níž je kontumace započítána, vyplývá. "Bohemians nemůže v jejich rozhodnutí, kdy se odvolat, nikdo ovlivnit," naznačil Vacek, že patnáctidenní lhůta možná bude bezezbytku naplněna.

Otázkou však také je, kdy se odvolací a revizní komise k projednání případného odvolání sejde. Lubas totiž už v pátek uvedl, že kluby se mají právo proti rozhodnutí odvolat; ovšem tato doba začne plynout až od chvíle, kdy bude rozhodnutí doručeno. I kdyby však začala být lhůta započítávána už v pátek, vypršela by nejdříve v sobotu 8. června, tudíž týden po skončení ligy.

Letnou ovládlo zklamání

Na Letné způsobilo nečekané rozhodnutí nepředat trofej již dnes značné rozčarování. "Jsme tu za blbce, to nám chtějí předávat pohár někde na poli?" ptal se Lukáš Zelenka ve zjevné narážce na to, že poslední zápas hrají sparťané ve Zlíně, kde není takřka žádný trávník.

Přiznal však, že si to díky dnešní remíze způsobili hráči trochu i sami. "Kdybychom vyhráli, mohli jsme mít klid. Takhle vůbec nevíme, co se bude dít," mávl zklamaně rukou nejlepší letenský fotbalista zápasu.

Hodně zdrceně vypadal trenér Jiří Kotrba. Částečně za to mohl výkon jeho hráčů, ale také pozápasové dohady, proč se neuskuteční předání poháru. "Jestli jsme to před zápasem věděli? Ne, to netušil nikdo. Ale už před zápasem jsem upozorňoval, že na oslavy ještě máme čas, protože u nás je možné všechno," diplomaticky vyjádřil svoje rozčarování.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články