Hlavní obsah

Zazpíval znělku Pokémonů, a pak žasl nad úrovní soka. Neskutečný fofr, říká Pokorný po debutu

Praha

Debut ve francouzské lize má za sebou český fotbalový obránce Lukáš Pokorný. Po přestupu do Montpellieru minulé pondělí nastoupil v pátek v Marseille na posledních osm minut utkání, v němž domácí slavili výhru 5:1. „Jsem rád za premiéru, ale výsledek ji kazí. Je to hodně velký příděl," ohlíží se zpět třiadvacetiletý rodák z Liberce.

Foto: www.mhscfoot.com

Lukáš Pokorný (vpravo) při prvním utkání za Montpellier.

Článek

Měl jste už před utkáním tušení, že po pouhých čtyřech dnech v novém klubu vás trenér pošle do utkání?

Trenér se mě ptal, jak probíhala příprava a kdy jsem naposledy hrál. Nebyl moc nadšený z faktu, že mám v nohách jen hrubší přípravu a přes měsíc jsem nenastoupil k utkání. Během první půle mi naznačoval, že hned po přestávce mě pošle do hry, ale pak si moje nasazení ještě rozmyslel. Ale jsem rád i za těch osm minut.

Byl rozdíl mezi Montpellierem, který bojuje o záchranu, a Marseille hrající na špici soutěže tak velký?

Domácí mají neskutečný tým. Když jsme v poločase prohrávali o tři branky, bylo to hodně složité. Jak jsem pozoroval první poločas z lavičky, tak jsem čuměl. Byl to neskutečný fofr, prostě úžasné tempo. Napadali jsme krajními obránci, stejně jako soupeř. Jestliže to vzadu bylo jeden na jednoho, šlo o výjimečný okamžik. Když jsem přišel na hřiště, neměl jsem příležitost rozdíl zcela okusit, protože domácí se nikam za rozhodnutého stavu nehnali.

Když jste v Marseille nastoupil před rokem a půl s Libercem, tak jste slavili jednobrankové vítězství. Věděli spoluhráči o vašem úspěchu?

Ano. Dost kluků se mi na zápas ptalo, tak jsem jim vyprávěl, co jsme všechno přežili. Hodně se tomu smáli. Jakmile jsme přijeli na stadión, vzpomínky hned ožily. A když jsem pak viděl první poločas, nechápal jsem, jak jsme mohli s Libercem vyhrát.

Bude hodně těžké se stylu francouzské soutěže přizpůsobit?

Tempo zápasů je určitě rychlejší. Teprve budu muset potvrzovat, že mě klub nekoupil nadarmo. Ale bavil jsem se s maséry, kteří mi říkali, že pět týmů na čele hraje výrazně jinak, než zbytek soutěže. Vlastně jsem hned na úvod poznal top francouzského fotbalu.

Přijali velkou porážku v klubu smířlivě s ohledem na rozdílné postavení klubů?

Prezident klubu s námi sedí na lavičce, což mě dost překvapilo. Přišel do šatny hned v poločase a měl k týmu proslov. Bylo vidět, že ho výsledek naštval. Z posledních tří zápasů má Montpellier bod... Ale klíčové duely teprve čekají. Nyní k nám přijede Bastia, což je soupeř, s nímž se pereme o záchranu.

Střední obránce Remy dostal v Marseille červenou kartu. Budete tedy v sobotu v základní sestavě?

Nechci předbíhat, ale moje šance se určitě zvedla. Snad trenéra přesvědčím.

Už jste pronikl do tajů francouzského jazyka, který jste studoval na střední škole?

Tehdy jsem chtěl hodiny nějak přetrpět a nijak jsem se francouzštině nevěnoval, čehož teď trošku lituji. Ale jsem schopný něco říct, případně to doplním anglickým slovíčkem. Když v kabině nebo u fyzioterapeuta chytím ve větě pár slovíček, udělám si obrázek. Kluci vidí, že se snažím. Mám dobrý pocit. V pátek před zápasem jsem musel na společném obědě v rámci uvítacího rituálu zpívat, tak jsem v češtině vystřihl znělku z Pokémonů a moc jsem pobavil. Každopádně volné chvíle trávím u francouzských knih, v pondělí jsem dostal učitelku. Chci se do toho rychle dostat.

Stihl jste za týden v novém působišti najít nové bydlení?

Zatím jsem na hotelu. Ale během nadcházejícího týdne bych si měl nějaký byt vybrat a dostat auto, takže budu mobilní. Chtěl bych to mít rychle vyřešené, protože člověku pomůže, když je ve vlastním a nespoléhá se na ostatní. V půlce února, až bude mít po zkouškovém období, dorazí i přítelkyně. Kromě povinností ve škole ještě zařizuje něco kvůli svatbě. Až budeme spolu, bude vše zase o něco jednodušší.

Reklama

Související témata: