Hlavní obsah

Do korupční aféry v Itálii jsou prý zapleteny čtyři velkokluby

ŘÍM

Dva dny před vyvrcholením ligové sezóny a necelý měsíc před mistrovstvím světa otřásá italským fotbalem největší skandál za posledních dvacet let. Policie v noci na pátek provedla razii v kancelářích italské federace a také asociace rozhodčích, kde hledala dokumenty v souvislosti s rozrůstající se korupční aférou.

Článek

Do ní jsou prý zapleteny minimálně čtyři špičkové kluby a údajně také známé osobnosti jako reprezentační gólman Gianluigi Buffon či mezinárodní rozhodčí Massimo de Santis.

Neapolský prokurátor Giovandomenico Lepore dnes na tiskové konferenci uvedl, že chce prošetřit dvacet zápasů z minulého ročníku. Ovlivněno podle něj mohlo být devatenáct prvoligových a jedno druholigové utkání.

V podezření z nekalého jednání jsou čtyři italské velkokluby - Juventus, AC Milán, Fiorentina a Lazio Řím. Funkcionáři těchto čtyř celků jsou mezi 41 osobami, které si neapolská prokuratura pozvala k výslechu.

Problémy možná bude mít i Buffon

Vedle generálního manažera Juventusu Luciana Moggiho a obchodního ředitele Antonia Girauda, kteří ve čtvrtek pod vlivem rostoucího skandálu rezignovali, budou podávat vysvětlení například i prezidenti Fiorentiny Andrea Della Valle a Lazia Claudio Lotito.

Podle zpráv italských médií, kterou zatím nepotvrdily žádné oficiální zdroje, se aféra týká i brankáře Juventusu Buffona. Gólman, jenž má být italskou jedničkou na mistrovství světa, podle turínského listu La Stampa údajně v poslední době prosázel na sport několik set tisíc eur. Fotbalisté mají přitom jakékoli sázení přísně zakázáno.

Agentura ANSA zase uvádí, že další prominentní osobou na seznamu vyšetřovaných je sudí De Santis, jehož FIFA nominovala jako hlavního na mistrovství světa do Německa.

Politický komisař do čela federace

Skandálem, jenž se dostal na veřejnost minulý týden po zveřejnění telefonických rozhovorů mezi funkcionáři Juventusu a členy komise rozhodčích, se už začali zabývat i politici. Vítěz voleb a budoucí premiér Romano Prodi dnes navrhl, aby byl do čela fotbalové federace dosazen politický "komisař". Svaz je bez řádného vedení od pondělí, kdy rezignoval jeho prezident Franco Carraro. O den později ho následoval viceprezident Innocenzo Mazzini.

Aféra s ovlivňováním zápasů by teoreticky mohla vést až k vyloučení klubů z nejvyšší soutěže, tak jak se to stalo v roce 1980 Laziu a AC Milán.

Reklama

Související témata: