Hlavní obsah

Skácel a Pospíšil pomohli Hearts k triumfu ve Skotském poháru

EDINBURGH

Český záložník Rudolf Skácel v sobotu vstřelil jedinou branku fotbalistů Hearts ve finále Skotského poháru, v němž edinburský tým po penaltovém rozstřelu porazil třetiligovou Gretnu. Za nerozhodného stavu 1:1 se ze značky pokutového kopu nemýlil Skácel ani český útočník Michal Pospíšil a fotbalisté Hearts rozstřel vyhráli 4:2.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Rudolf Skácel se trefil ve finále skotského poháru - ilustrační foto.

Článek

Hearts sedmým triumfem v národním poháru zakončili vydařenou sezónu, v níž si druhým místem v lize zajistil premiérovou účast v předkole Ligy mistrů. Senzace pohárové soutěže Gretna si zahraje Pohár UEFA.

Skácel v 38. minutě dostal střelou z voleje Hearts do vedení. V dresu skotského klubu se tak trefil posedmnácté v sezóně a vůbec poprvé skóroval v pohárovém zápase. Fotbalisté Gretny, kteří si letos zajistili postup do druhé ligy, však ve druhém poločase vyrovnali. Čtvrt hodiny před koncem normální hrací doby sice Ryan McGuffie neproměnil penaltu, ale odražený míč vzápětí vstřelil do branky.

Český záložník byl v závěru prodloužení hlavním aktérem situace, která vyvolala velké rozhořčení fotbalistů Hearts. Šest minut před koncem nastaveného času postupoval na branku a v pokutovém území si obhodil Alana Maina, jenž ho zřejmě zasáhl kopačkou. Skácel střet ustál, ale jeho spoluhráči se rozčilovali, že rozhodčí neodpískal penaltu.

Pospíšil při penaltách nezaváhal

V základní sestavě vítězů nastoupil i český útočník Roman Bednář, Pospíšil se na hřiště dostal v průběhu zápasu a v penaltovém rozstřelu nezaváhal. Při střelbě ze značky pokutového kopu naopak neuspěli dva fotbalisté z Gretny, která tak nedotáhla do konce svou spanilou jízdu Skotským pohárem.

Fotbalisté z městečka se třemi tisíci obyvatel díky příznivému losu na cestě do finále nenarazili na žádný tým z nejvyšší soutěže, ale poradili si s několika druholigovými soupeři. Před dnešním finálovým zápasem se Gretna vylidnila, protože většina jejích obyvatel odjela sledovat historický zápas svého týmu.

Heart of Midlothian - Gretna (III. liga) 1:1 (1:0), na penalty 4:2.
Branky: 38. Skácel - 75. McGuffie.

Reklama