Hlavní obsah

V Anglii a Skotsku slavili fanoušci s fotbalisty v ulicích

LONDÝN

V ulicích kolem londýnského stadionu Stamford Bridge v neděli od časného rána vévodila modrá na oslavu druhého ligového vítězství fotbalisté Chelsea po sobě. V Liverpoolu si fanoušci snad ani nesvlékli klubová trika a šály po sobotním tak trochu zázračném vítězství nad West Hamem ve finále Anglického poháru. I dešťově podmračený Edinburgh zdobily barvy domácího fotbalového klubu - slavil se Skotský pohár Hearts.

Článek

I když se dva patrové autobusy Chelsea s hráči a hlavně slavným pohárem objevily u Stamford Bridge až kolem jedné místního času (14 hod SELČ), rozjaření muži v modrém se začali scházet už ráno. A místní obyvatelé se raději klidili, protože dnešek pro ně byl dnem uzavírek ulic, objížděk a různých dalších drobných útrap. Policie se chystala na dav 200 000 lidí, ale nakonec jich prý tolik nepřišlo.

"Je to velká příležitost poděkovat našim fanouškům za nádhernou podporu celý rok," řekl trenér José Mourinho, jenž je pro mnohé architektem vítězného tažení londýnského klubu, za který chytá Petr Čech.

Mourinho zmizel

Fanoušci si v neděli ale "Žozého", jak se mu tady říká, moc neužili. Byl sice na začátku průvodu, ale pak kamsi zmizel. Krátce poté rozeslalo tiskové oddělení oznámení o pondělní tiskové konferenci s Michaelem Ballackem, takže novináři okamžitě usoudili, že Mourinho místo jásání raději sjednává podrobnosti kontraktu.

Ten, který vše platí, a sice ruský miliardář Roman Abramovič, si ovšem dnešní oslavu vychutnal na palubě autobusu s hráči. Nemluvil, jen se zubil a ani kolem něho nebylo vidět ochranku. Abramovič v Chelsea obvykle dává najevo, že se zde cítí jako doma a neváhá se na stadiónu občas proplétat mezi diváky.

"Štěstí chodí na třikrát," svěřil se jeden z modrých na chodníku před začátkem londýnské oslavy. "Příští rok to ale snad nebude jen Premier League," mrkl a dal najevo, že v srdcích příznivců má Mourinho a jeho fotbaloví milionáři stále ještě jeden nesplněný úkol - vítězství v Lize mistrů.

Eidure, zazpívej

Bylo celkem zjevné, že ptát se na možnost, že by se ve čtvrtek mohla konat v Londýně další oslava, a sice v Highbury po případném vítězství londýnských rivalů Arsenalu v Lize mistrů v Paříži, by nebylo moudré.

Právě tak nikdo moc nestál o projevy, i když Islanďan Eidur Gudjohnsen se v cílové stanici autobusů, na louce před obří obrazovkou pokoušel vyložit jakousi teorii, proč se Chelsea stále zlepšuje. "Eidure, zazpívej," zazněl sbor hráčů a fanoušků, kteří se daleko spíše než fotbalové teorie snažili získat co nejvíce podpisů svých hvězd.

Až na barvy se situace příliš nelišila v Liverpoolu, který přivezl fanouškům ukázat Anglický pohár. I tady bylo pod veškerou tou radostí trochu žádostivosti - není snad nikdo, kdo by si nepřál, aby hráči už konečně přivezli ten pohár, který byl právě v neděli k vidění v Londýně.

Zázraci z Istanbulu

Každý ale rád zavzpomínal na loňskou oslavu, kdy tým, tehdy ještě s Milanem Barošem a Vladimírem Šmicrem, přivezl z Turecka pohár klubových mistrů Evropy a spolu s ním i přezdívku "zázraci z Istanbulu", díky tomu, že se dokázali dostat z tříbrankového deficitu až do vítězného penaltového rozstřelu. Ostatně sobotní zápas s West Hamem v Cardiffu se vyvíjel v některých ohledech podobně, včetně penalt.

V neděli si ale určitě nikdo nechtěl nechat zkazit radost. Policie odhaduje, že v ulicích bylo na 100 000 lidí. Ne všichni ovšem museli do ulic - lidé stáli na střechách, viseli na stromech. Dvě postarší dámy elegantně kynuly z vlastní zahrádky sklenkami vína. Pochopitelně červeného.

V Edinburghu si slávy a dvoupatrového autobusu užil naposledy v barvách Hearts Rudolf Skácel. BBC dnes řekl, že musí odejít, ale že je to pro něj těžké. "S některými věcmi jsem tady nespokojený, ale fanoušci byli skvělí a musím vám poděkovat," uvedl v rozhlasovém rozhovoru.

Reklama

Související témata: