Hlavní obsah

Italský premiér žádá očistu fotbalu, policie hledá důkazy

TURÍN

Skandál v italském fotbale se dál rozrůstá. Finanční policie ve čtvrtek prohledala kanceláře Juventusu Turín i domy jeho hráčů Fabia Cannavara a Zlatana Ibrahimovice. Devět rozhodčích bylo suspendováno a dokonce i premiér Romano Prodi věnoval hned svůj první projev v parlamentu z velké části fotbalu a vyzval k jeho očistě od podvodů, zmanipulovaných zápasů a ilegálního sázení. Hovořil o nutnosti "etického zemětřesení".

Článek

Juventus, který nedávno získal další mistrovský titul, čelí podezření, že ovlivňoval nasazování rozhodčích, a teď má problémy i s daňovými úřady. Finanční policie zkoumá transakce kolem přestupů fotbalistů. Ve čtvrtek prohledala nejen klubové kanceláře, ale i dům bývalého generálního manažera Luciana Moggiho, jeho syna Alessandra, který je hráčským agentem, a také dvou hráčů Cannavara a Ibrahimovice. Uvedla to agentura ANSA s odvoláním na policejní zdroje.

Úředníci zkoumají přestupy italského mistra, v jehož dresu hraje i český reprezentant Pavel Nedvěd. Kvůli podezření z falšování účetních dokumentů vyšetřují bývalého obchodního ředitele klubu Antonia Girauda. Podle agentury Reuters by mohl být Juventus zbaven titulu a dokonce přeřazen do druhé ligy.

Devět rozhodčích suspendováno

Aféru odstartovalo zveřejnění nahrávek telefonních hovorů z roku 2004, v nichž se Giraudo a Luciano Moggi domlouvali s tehdejším členem komise rozhodčích Pierluigim Pairettem, kdo jejich zápasy bude řídit. Ve čtvrtek bylo suspendováno devět rozhodčích, mezi nimi i Massimo De Santis, který byl původně nominován k řízení zápasů na mistrovství světa.

Vyšetřování podle agentury AP pokračuje také v Laziu Řím, AC Milán a Fiorentině. Nezávisle na tom prošetřuje prokuratura v Neapoli případ ilegálních sázek, jehož hlavní postavou je zatím brankář Juventusu a italské reprezentace Gianluigi Buffon. Podle italských médií je mezi více než čtyřiceti předvolanými k výslechu také český fotbalista Marek Jankulovski.

V Česku se sázet na vlastní zápasy nesmí

Italský fotbalový svaz po loňském skandálu v druholigových klubech v Benátkách a Janově zakázal hráčům sázení na vlastní zápasy. Podobná praxe byla zavedena také v Německu, když tam propukla aféra kolem zmanipulovaných zápasů, jejíž ústřední postavou byl rozhodčí Robert Hoyzer. České zákony nedovolují sázet hráčům na utkání, která mohou sami ovlivnit, ale žádný takový případ zatím sázkové kanceláře neřešily.

Sázkařský skandál už na začátku jara zachvátil fotbal v Belgii a teď se objevil i v sousedním Nizozemsku. List De Telegraaf napsal, že několik klubů je podezřelých z manipulace s výsledky. Fotbalový svaz připustil, že už před šesti týdny začalo vyšetřování zaměřené na uplácení a podvody. Jména hráčů ani klubů nezveřejnil.

Reklama