Hlavní obsah

V italském fotbalovém skandálu už figuruje i sudí Collina

Ve skandálu v italském fotbale se už objevilo i jméno rozhodčího Pierluigiho Colliny. Sudí, který byl v Itálii až dosud považován za symbol fair play, čelí obvinění, že byl přinejmenším informován o manipulacích bývalého šéfa Juventusu Turín Luciana Moggiho. List Gazzetta dello Sport uvedl, že rozhodčí bude v příštích dnech předvolán k výslechu.

Foto: ARCHIV

Luboš Michel (vpravo) s dalšími rozhodčím Friskem, Collinou a Merkem (zprava)

Článek

Moggi je podezřelý, že v roce 2005 pomohl Juventusu k titulu tím, že si sám vybíral rozhodčí, a to takové, kteří šli turínskému klubu na ruku. Někdejší trenér Juventusu Carlo Ancelotti prohlásil, že Moggi znal jména sudích ještě předtím, než byli vylosováni. Collina prý o tom věděl a vedle toho podle listu udržoval i čilé kontakty s jedním nejmenovaným manažerem AC Milán.

Skandál se rozrůstá a vyšetřovatelé v několika městech rozplétají jeho nejrůznější větve. V jedné z nich, která je spojena s hráčskou agenturou GEA, figuruje i syn reprezentačního trenéra Davide Lippi. Jeho otec Marcello odmítl, že by byl agenturou nějak ovlivňován, aby pozvánkou do reprezentace zvyšoval cenu hráčů.

Šéf fotbalového svazu Guido Rossi se nechal slyšet, že rozhodně nebude nic zameteno pod koberec. Vyšetřování prý musí být uzavřeno do 20. července, aby italská federace mohla včas nahlásit jména klubů pro evropské soutěže. Disciplinární komise také na základě vyšetřování rozhodne, který klub bude vyřazen z ligy.

Podle Gazzetty dello Sport tento trest opravdu hrozí Juventusu a vedení klubu prý už chystá výprodej hvězd. Jen Alessandro Del Piero údajně slíbil, že v klubu zůstane i v druhé lize.

"Zájem veřejnosti je zárukou toho, že spravedlnosti bude učiněno zadost. O korupčních aférách v bankách po deseti dnech hovoří už jen pár specialistů. Tahle aféra se dotýká čtyřiceti milionů fanoušků," řekl Rossi.

Reklama

Související témata: