Hlavní obsah

Ďuriš se v Rusku zabydlel, ale na dálku sleduje i Plzeň: Doufám, že mi kluci titul nepokazí

Orenburg/Praha

V zimě po šesti letech uzavřel kapitolu s názvem Viktoria Plzeň, ve které měl jednu ze stěžejních rolí, a upsal se Orenburgu. Slovenský fotbalový útočník Michal Ďuriš se v ruské lize bleskově zadaptoval, v nedávném duelu se Spartakem Moskva dal premiérový gól. A na dálku tlačí Limberského a spol. za mistrovským titulem.

Foto: Sport.cz

Michal Ďuriš v dresu Orenburgu se raduje z gólu proti Spartaku.

Článek

Jaký dojem na vás ruská liga dělá?

Přesvědčil jsem se, že má vysoký kredit. Mužstva ze špičky, CSKA, Zenit, Spartak, mají obrovskou kvalitu. Celkově je oproti české fyzicky a silově náročnější. V Česku je to založené na taktice, hráči jsou techničtější.

Z Plzně znáte výhradně boj o poháry, s Orenburgem hrajete o záchranu. Je to pro vás velká změna?

Ještě nikdy jsem nezažil, ani v Banské Bystrici, abych hrál o padáka. Je to psychicky těžší. Teď půjde o všechno. V Rusku padají přímo poslední dva týmy, třetí a čtvrtý od konce čeká baráž se třetím a čtvrtým mužstvem druhé ligy. Jsme teď třetí od konce. Orenburg mě koupil, abych mu pomohl k záchraně a dal nějaké góly. Cítím velkou zodpovědnost.

První trefu už máte za sebou...

Klepu si na zuby, zatím pravidelně hraju, cítím se dobře. Navíc konečně ustoupila zima. I když mráz by mi nevadil tak, jako umělá tráva. Hrajeme na ní mistráky, doteď jsme na ní i trénovali. Na hřišti s přírodní trávou ležel ještě před týdnem sníh.

Byla v Orenburgu hodně tuhá zima?

Město leží na stepi, zima byla dlouhá. Ale teď se to zlomilo, ve čtvrtek bylo najednou pětadvacet stupňů. Tak jsme s manželkou a dcerkou vyrazili na procházku. Když jsme se slunili, volali známí ze Slovenska, že tam mrzne a napadlo půl metru sněhu.

Stihl jste už město trochu prozkoumat?

Jak jsem se vrátil s týmem ze soustředění v Turecku, postupně jsme se s rodinou rozkoukali. V březnu jsem se byl podívat na basketbalovou Euroligu, v Orenburgu hrál USK Praha. Češky prohrály, v šatně si mě pak kluci trošku dobírali.

Jste přece Slovák.

To jsem jim taky říkal, ale marně. Argumentovali, že USK vede slovenská trenérka, dali mi to sežrat. Jenže Češky v odvetě postoupily, tak jsem zase popíchnul já je.

Je v kabině dobrá parta?

Taková jako v Plzni asi nebude nikde. Nemůžu si stěžovat, kluci mě přijali v pohodě. Musím ale trochu zamakat na jazyku. Myslel jsem, že to bude jednodušší.

Ruština vás zlobí?

Rozumím, dá se říct, všemu, ale oni nerozumí mně... (směje se) Azbuku jsem do února vlastně neznal. Dorozumívám se ale i v angličtině, takže v komunikaci žádný problém není. Učitele nemám, je to zbytečné, nejlepší školou je komunikace s Rusy. Ve městě, na úřadech, v obchodech.

Sledujete na dálku, jak si vede Plzeň?

Píšu si s bývalými spoluhráči po každém zápase, mám přehled. Teď nejvíc s Bakym (útočník Marek Bakoš), který vstřelil svůj stý ligový gól. To je velká paráda. Dát tolik branek v profesionálních soutěžích, klobouk dolů. Nepodaří se to každému. Bakymu jsem taky hned gratuloval, měl jsem velkou radost za něj. Věřím, že Viktorce dalšími brankami pomůže k titulu.

Vy jste na něm zainteresovaný, ve Viktorii jste odehrál celý podzim.

Taky jsem klukům nedávno psal, že doufám, že mi ten titul nepokazí... (směje se)

Reklama

Související témata: