Hlavní obsah

Vizionář Vrba. Již před 11 lety vybral slovenskému šampiónovi zázračného kouče

Žilina

Jeho jméno zaznělo již několikrát v souvislosti se zájmem českých klubů, naposledy Sparty. Renomé Adriána Guly nyní ještě stouplo, protože fotbalisty Žiliny po pěti letech zase dovedl k mistrovskému titulu ve slovenské lize. Majitel klubu Jozef Antošík ve víru oslav prozradil zajímavé tajemství. Gulu mu již před 11 lety doporučil Pavel Vrba - a rada českého trenéra se později ukázala jako doslova vizionářská. Gula přitom v té době ještě sám hrál...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Žiliny Adrián Gula během přípravného duelu na Spartě.

Článek

Žilina ovládla slovenskou ligu celkem posedmé. Pod titulem z roku 2007 je podepsán český trenér Pavel Vrba, který pod Dubňom triumfoval hned ve svojí první sezóně.

A nyní se ukázalo, že právě v tehdejší mistrovské sezóně dal Vrba majiteli klubu radu nad zlato.

„Když jsme v roce 2006 budovali akademii, rozmlouval jsem s trenérem Vrbou, kdo by mohl být náš lídr v budoucnosti. Řekl mi: ‚Vezmi si Gulu'. Jeho radu jsem si prověřil a od té doby jsem byl přesvědčen, že ho musíme získat do Žiliny," líčí Jozef Antošík v rozhovoru pro slovenský Šport.

Trvalo mu ovšem sedm let, než Gulu přivedl. „Nejdříve to nepřicházelo v úvahu, protože ještě hrál. Po konci kariéry začal hned v Trenčíně, kde rychle přešel k prvnímu mužstvu, takže jsme se k němu nemohli dostat. Bylo to však nakonec pozitivní, protože získal zkušenosti," popisuje stoprocentní majitel klubu, jemuž šéfuje už třináct let.

Majitel nezná jiného takového trenéra

Šéf je spokojený. Našel ze svého pohledu takřka ideálního kouče. „Gulova práce, nasazení, profesionalita i entuziasmus jsou na vysoké úrovni. Nechci se nikoho dotknout, ale neznám jiného takového trenéra," poukazuje Antošík.

Bývalý slovenský záložník hrál i českou ligu za Opavu, Jablonec a Viktorii Žižkov. Žádný div, že se o Gulu již déle zajímají přední české či polské kluby.

Kolik by musel potenciální zájemce nabídnout, aby Gulu vedení Žiliny uvolnilo? „Některé věci jsou nevyčíslitelné, nedají se ocenit. Ve smlouvě nemáme žádnou výstupní klauzuli, ale pokud by přišel Real Madrid..." usmívá se Antošík.

Reklama

Související témata: