Hlavní obsah

Jarošík přestoupil z Chelsea do Celtiku

PRAHA

Fotbalový záložník Jiří Jarošík (28) v pondělí přestoupil do Celtiku Glasgow. Po absolvování velmi důkladné lekářské prohlídky a doladění kontraktu odpoledne podepsal smlouvu na tři roky. Londýnská Chelsea, jejímž byl kmenovým hráčem, za něj vyinkasuje 4 milióny euro (asi 120 miliónů korun).

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík

Článek

"Celtik je jedním z nejslavnějších evropských klubů, s velikou historií, krásným stadiónem a fantastickými fanoušky. Přestup proto považuji za další posun ve svojí kariéře. Vážím si důvěry kouče Strachana, který se mnou počítá do středové řady. Konkurence v klubu je veliká, ale věřím, že se úspěšně poperu o základní sestavu. Navíc se mi opět otevírá možnost zahrát si Ligu mistrů," řekl Jiří Jarošík do telefonu Právu.

Opět s číslem 20

"Musel jsem vstávat už v šest hodin ráno, abych stihl lékařské prohlídky. Ty dopadly dobře. Dostal jsem jako ve Spartě číslo 20. Do přípravy nastupuji v pátek, stejně jako starší hráči nad pětadvacet let. Ti mladší začali v pondělí. Tohle by se mohlo zavést v Čechách," dodal se smíchem. Bydlet bude zatím v hotelu. "Čeká nás soustředění a cestování, až se vrátíme do Glasgowa, vyberu si bydlení, dodal před návratem do Prahy.

"Jiří pro nás je výraznou posilou. Ve středové řadě je použitelný pro útočnou i obrannou činnost, navíc umí i zakončovat. Vzhledem k jeho zkušenostem a schopnostem by měl pomoci zacelit mezeru po odchodu Roye Keana," uvedl na tiskové konferenci kouč Gordon Strachan.

"Pro Jirku je to další významný krok v kariéře, protože přichází do jednoho z evropských velkoklubů. Jednání byla velmi korektní, zájem na Jarošíkově příchodu měl kouč Gordon Strachan, což je důležitý předpoklad pro to, že by měl dostat příležitost," řekl Právu hráčův manažer Pavel Zíka ze Sport Invest International.

Jarošík získal tři mistrovské tituly se Spartou a poté odešel do CSKA Moskva, s nímž se stal mistrem Ruska. Odtud si poslal majitel Chelsea Roman Abramovič do Londýna. I když nenastupoval pravidelně, společně s Petrem Čechem se loni radoval z titulu anglického šampióna.

Vzhledem k veliké konkurenci v Chelsea, kam přišel na stejný post loni v létě i ghanský reprezentant Michael Essien, přijal Jarošík nabídku FC Birmingham na roční hostování. nabídku k přestupu vzhledem k sestupu Jarošík v květnu odmítl. I když táhl mužstvo a střílel i góly, Premier League se nepodařilo zachránit. Navíc byl dlouho zraněný. V Celtiku, který pravidelně bojuje o skotský titul a letos bude hrát Ligu mistrů, má šanci jako první český fotbalista získat titul ve čtvrté zemi.

Kadlec do týdne

Celtic má také stále zájem o sparťanského levého obránce Michala Kadlece. Podle informací Práva ze skotských zdrojů za něj Sparta požaduje čtyři milióny euro (asi 120 mil. korun), což se skotský klub zdráhá dát, ale nabízí dvě třetiny této sumy s tím, že každou sezónu, v níž by hrál Ligu mistrů, dostane Sparta dalšího půl miliónu euro. Šéf Sparty Daniel Křetínský by měl dát odpověď do konce tohoto týden.

"Tyto informace nemohu potvrdit, protože jednání stále probíhají," řekl Právu Pavel Zíka. Jeho firma Sport Invest už v létě zrealizovala přestup Libora Sionka z Austrie Vídeň do Glasgow Rangers a loni přivedla do Hearts Rudolfa Skácela, Romana Bednáře a Michala Pospíšila. Působili zde i slovenský obránce Sparty Martin Petráš a Luděk Stracený.

Reklama

Související témata: