Hlavní obsah

Dvě stovky fotbalistů mohou v Anglii skončit na dlažbě

LONDÝN

Téměř šesti stovkám profesionálních fotbalistů končí smlouva s anglickými ligovými kluby a třetina z nich může přijít o práci. V ohrožení jsou i velká jména, např. český středopolař Liverpoolu Patrik Berger, Ital ve službách Derby County Fabrizio Ravanelli, chorvatský střelec Middlesbroughu Alen Bokšič, či ukrajinský obránce Arsenalu Oleg Lužnyj.

Foto: Internet

Patrik Berger se v létě rozloučí s dresem Liverpoolu.

Článek

"Můžeme přijít až o třetinu hráčů. Budeme se snažit je v ligách udržet, ale pokud se to podaří u dvou třetin, budeme rádi. Lidé často kritizují platy hráčů, ale neuvědomují si, jak je to nejisté povolání," uvedl na oficiálních stránkách Asociace profesionálních fotbalistů (PFA) její výkonný ředitel Gordon Taylor.

Jeho slova potvrdil na stránkách britského deníku The Times jeden z hráčských agentů. "Budoucnost některých hráčů je ve hvězdách. Já třeba pro svého klienta klub seženu. Ale dostane jen třetinu peněz, na které byl zvyklý. Dostane finanční nabídku, již by před rokem hned zahodil do kouta," popsal situaci.

Lidé vidí jen elitu

Podle informací Taylorova zástupce Micka McQuirea se počet fotbalistů, kterým nebude prodloužena smlouva, proti loňskému roku zvýší o pět procent.

"Znáte nějaké jiné odvětví, kde by bylo na konci každého roku fakticky propuštěno dvacet procent zaměstnanců? Lidé stále poukazují na elitu, která má milionové čtyřleté nebo pětileté kontrakty, ale nevidí, že 75 procent fotbalistů hraje s roční, v lepším případě dvouletou smlouvou," uvedl McQuire, podle něhož je třeba počkat s konkrétními závěry až na přesné údaje o počtu fotbalistů bez prodloužené smlouvy.

Do finančních problémů se dostaly především kluby z nižších soutěží, které doplatily na propad příjmů z prodeje televizních práv. V rámci úsporných opatření proto musely nejen omezit výdaje na přestupy a platy hráčů, ale některé z nich dokonce propustit.

Reklama

Související témata: