Hlavní obsah

Nedvěd má všechno, soudí Beckenbauer

MNICHOV

"Španělé mi prominou. Možná mají nejlepší ligu v Evropě, možná je Real Madrid stále nejlepším evropským týmem. Ale Juventus a AC Milán hráli finále Ligy mistrů a italský fotbal je tak znovu na prvním místě," soudí v komentáři pro Právo fotbalová legenda Franz Beckenbauer. "A Nedvěd? Ten má všechno - je to komplexní fotbalista," dodává.

Foto: Novinky s použitím archivu

Franz Beckenbauer v komentáři pro Právo velmi chválil českého kapitána Pavla Nedvěda.

Článek

Když bylo jasné, že se ve finále utkají dvě italská mužstva, většina odborníků zasténala: Jaká to bude nuda, obě mužstva budou bránit. Ale já jsem to viděl jinak. Oba trenéři Marcello Lippi z Juventusu a Carlo Ancelotti z Milána jsou zastánci moderního a útočného fotbalu v Itálii. A i když během dvou hodin žádná branka ze hry nepadla, bylo nač se dívat, hrál se útočný fotbal.

Asi ne tak útočný jaký produkoval AC Milan pod trenérem Arrigem Sacchim, když Nizozemci Ruud Gullit, Marco van Basten a Frank Rijkaard spolu s Ancelottim - tehdy jako hráčem - byli hvězdami tohoto týmu, ale i tak to bylo vydařené představení.

Nedvěd měl hrát

Před zápasem se mi zdálo, že Juventus je tentokrát favoritem. Předvedl nádherný fotbal v semifinále, když porazil Real Madrid 3:1. Ale stejně jsem si myslel, že toto finále je pro obě strany otevřené. Jedním důvodem byla neúčast takové hvězdy Juventusu, jakým je v současné době Pavel Nedvěd. Bylo nesmyslné, nedovolit českému reprezentantovi hrát finále. UEFA, vedoucí orgán evropského fotbalu, by měla škrtnout tento paragraf v pravidlech.

Nedvěd sehrál proti Realu velký zápas. Svým neúnavným pohybem poháněl celé mužstvo. Bylo od něho pochopitelně hloupé, dopustit se faulu ve středu hřiště v posledních minutách zápasu, který byl víceméně rozhodnut. Ale Nedvěd byl tak plně vtažen do hry, že i v té devadesáté minutě uvnitř hořel.

Real Madrid má Zinedina Zidana, Ronalda, Figa nebo Roberta Carlose, ale Nedvěd je vynikající postavou v evropském fotbale posledních let - nejprve v římském Laziu, potom v Juventusu Turín. Zidane asi lépe ovládá míč, Ronaldo je nebezpečnější před brankou soupeře, Roberto Carlos má tvrdší střelu, ale pro mne je Nedvěd nejkompletnějším současným fotbalistou. Slučuje v sobě výbornou techniku, běžeckou sílu, bojovného ducha, nebezpečí pro branku a vůli vítězit.

Zadostiučinění v Mnichově

Myslím, že právě jeho neúčast ve finále byla velkou výhodou pro AC Milán. Vždyť i Milánští mají řadu výborných fotbalistů. Když má svůj den Portugalec Manuel Rui Costa točí se vše kolem něho, Holanďan Clarence Seedorf zase dovede rozhodovat zápas svými magickými přihrávkami.

Pro nás v Bayernu Mnichov bylo určitým zadostiučiněním, že jsme v první fázi Ligy mistrů neuspěli právě proti vítězi této prestižní soutěže. To by samozřejmě neměla být žádná výmluva. Vyhráli jsme německou bundesligu se šestnáctibodovým náskokem možná právě proto, že jsme už na podzim vypadli z Ligy mistrů.

Ten velký bodový rozdíl v bundeslize není příliš dobrým vysvědčením pro tuto soutěž, měli jsme řadu zraněných hráčů v sezóně a jedno nebo dvě slabší období. A přestože jsme se stali zaslouženě mistry a přestože náš kouč Ottmar Hitzfeld dokázal znovu výborně naladit mužstvo, naše nadvláda přišla hlavně díky slabosti Borussie Dortmund.

Dortmund zklamal, Stuttgart překvapil

Před rokem tento silný celek špičkových hráčů s mladým koučem Matthiasem Sammerem, bývalým reprezentantem, ligu vyhrál. S Brazilci Dedem, Evanilsonem, Ewerthonem a Amorosem byli pro mne i letos jasnými favority.

Je mi záhadou, proč Sammer měl tuto sezónu tolik rozmíšek s Amorosem a nechával ho často sedět jenom na lavici náhradníků a na hřiště ho posílal pouze na posledních pár minut. Minulou sezónu Amoroso byl nejlepším útočníkem mužstva a tuto sezónu Dortmund postrádal chladnokrevného střelce typu Amorosa. Tomáš Rosický, štíhlý český genius ve středové řadě musel v tomto roce platit svou daň vynikající formě, kterou ukázal v minulé sezóně. Nakonec Dortmund dosáhl pouze na třetí místo.

Velkým překvapením bylo druhé místo mladého týmu Stuttgartu, který se tak kvalifikoval do příštího ročníku Ligy mistrů. Útočník Stuttgartu Kevin Kuranyi vychovaný v Brazílii a Panamě udělal velký dojem v tomto mužstvu mladíků. Ti zázračně zapadli do mužstva vedle zkušených obránců Brazilce Marcela Bordona a Portugalce Fernanda Meiry a středopolařů Chorvata Zvonimira Solda a Bulhara Krasimira Balakova, který nyní ve 37 letech ukončil kariéru.

Nekupujme hvězdy, vychovejme jiné

Teď je jen otázkou, zda se Balakov stane asistentem trenéra jak bylo naznačeno, nebo zda přijme nabídku Schalke 04, aby se stal hlavním trenérem v Gelsenkirchenu. Ve hře na toto místo je i Felix Magath, který vedl úspěšně Stuttgart. Ale chápu Magatha, že chce tento klub opustit. Bylo by obtížné dosáhnout víc, než dosáhl v tomto roce. Stuttgart nemá peníze.

Na druhou stranu by bylo hezké, kdyby Magath dokončil ve Stuttgartu svou práci, neboť klub je vzorem toho, co se musí stát v celé Evropě. Všichni musíme zapomenout na dny, kdy se kupovali drazí fotbalisté a zaměřit se na výchovu vlastních talentů.

Reklama

Související témata: