Hlavní obsah

Sionko skoro neměl dovolenou, ale Rangers se nemohl dočkat

JOHANNESBURG/PRAHA

Sice bez pořádné dovolené, ale s nadšením a velkým odhodláním naskočil do přípravy Glasgow Rangers český fotbalový reprezentant Libor Sionko. Devětadvacetiletý záložník, který do slavného skotského klubu zamířil po dvouletém angažmá v Austrii Vídeň, se do tréninku s novými spoluhráči zapojil minulý pátek.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Sionko při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

V úterý už si na soustředění v Jihoafrické republice odbyl premiéru v úvodním přípravném zápase. V modrém dresu odehrál Sionko první poločas a mohl se radovat z vítězství: Rangers vyhráli nad místním klubem Jomo Select 4:0.

"Všechno v Rangers zatím klape na jedničku, je krásné být součástí takového týmu," liboval si Sionko. Zatím zažívá hektické léto. Ještě v červnu byl s českou reprezentací na světovém šampionátu v Německu, kde tým Karla Brücknera nepostoupil ze základní skupiny. Rychlonohý středopolař sice měl o dva týdny delší dovolenou než jeho spoluhráči z Rangers, ale před nástupem do nového angažmá si prý příliš "neorazil". Mimo jiné musel řešit stěhování z Rakouska do skotské metropole.

"Dovolenou jsem ani vlastně neměl, jenom jsme si se ženou zajeli na tři dny do jednoho lázeňského města v Rakousku," řekl Sionko ČTK v dnešním telefonickém rozhovoru z Johannesburgu. "Volna moc nebylo, ale neřekl bych, že bych byl nějak moc unavený. Spíš jde o to, že si člověk od fotbalu potřebuje trochu odpočinout psychicky, což se mi letos moc nepovedlo," uvedl bývalý hráč Ostravy a pražské Sparty, který od roku 2004 působil v rakouských týmech GAK Štýrský Hradec a v Austrii Vídeň, s níž letos slavil zisk mistrovského titulu.

V kabině se rychle zybydlel

Do Rangers se Sionko moc těšil. Nový francouzský kouč Paul Le Guen si jej přivedl jako jednu z letních posil, která má klubu pomoci ve Skotsku zpět na výsluní. V loňské sezóně "Jezdci" skončili až třetí za rivalským Celtikem a Hearts a připravují se "jen" na boje v Poháru UEFA. "V dalším roce chceme být zase na vrcholu," řekl Sionko.

I za krátkou chvíli si prý stačil uvědomit, jak skvělé angažmá získal. "Rangers jsou opravdu absolutní velkoklub se vším všudy," prohlásil Sionko. "Zázemí je fantastické, my se můžeme starat opravdu jenom o fotbal. Ale třeba i zájem lidí okolo a médií je neskutečný. Je to vidět i v Jihoafrické republice, kde jsou Rangers hodně populární a mají tady spoustu fanoušků. Také proto jsme sem jeli," popisoval Sionko.

Mezi novými spoluhráči se prý zabydlel rychle. "Říká se sice, že první dny v novém angažmá bývají nejhorší, ale tady to bylo celkem v pohodě. I kvůli tomu, že jsou lidé v klubu i kluci v týmu hodně vstřícní a milí," uvedl Sionko. Přechod mu prý usnadnila i znalost angličtiny. "Anglicky jsem se učil ve škole, takže tady to spíš musím jenom oprášit a zdokonalit. Jinak rozumím všemu a domluvím se také s každým," řekl.

Sionko nechtěl příliš hovořit o kauze obránce Fernanda Ricksena, kterého trenér Le Guen poslal zpět do Skotska kvůli tomu, že se opil na cestě do JAR. "Prostě s námi odletěl na soustředění a hned se vrátil. Ale zase bych to nějak nedramatizoval, spíš je to taková nafouknutá bublina. A hlavně je to věc trenéra, mně to ani nepřísluší komentovat," uvedl Sionko.

V Rangers by měl obsadit svůj oblíbený post pravého záložníka. Své záměry a představy mu už také sdělil Le Guen. "Mluvili jsme spolu o tom, co bych mohl hrát v různých systémech," řekl Sionko, který je schopen zaskočit i na levém kraji zálohy, či v útoku. "Ale měl bych hrát hlavně tu pravou zálohu," potvrdil. Na soustředění v JAR Rangers absolvují tři přípravné zápasy, hlavně ale dbají na nabírání kondice. "Je to celkem zabíračka. Hodně běháme, ale docela se dostaneme i k balonu," podotkl Sionko.

Tým se vrátí do Skotska v úterý 18. července, hned poté by Sionko v Glasgow rád ve spolupráci s manželkou Martinou dokončil co nejrychleji hledání nového bydlení, kam se nastěhují i s bezmála roční dcerou Klárkou. "Asi do toho bude mluvit hlavně manželka, protože v novém bydlišti stráví o dost víc času než já. Hned po soustředění bychom to chtěli i s pomocí klubu vyřešit, abychom se konečně usadili," prohlásil Sionko.

Reklama