Hlavní obsah

Juventus přišel o tituly a jde s Fiorentinou a Laziem do 2. ligy

ŘÍM

Juventus Turín byl za účast v korupčním skandálu v italském fotbale potrestán přeřazením do druhé ligy. Zaměstnavatel českého záložníka Pavla Nedvěda navíc přijde o mistrovské tituly, které získal v předchozích dvou sezónách. V Serii B budou hrát také Fiorentina a Lazio Řím, čtvrtý obviněný klub AC Milán v první lize zůstává.

Článek

V Římě to dnes oznámili zástupci pětičlenného disciplinárního tribunálu Italské fotbalové federace s tím, že Juventus, Fiorentina ani AC Milán se nebudou smět v nadcházející sezoně účastnit Ligy mistrů. V lukrativní soutěži je nahradí původně pátý AS Řím, sedmé Chievo a osmé Palermo. Třetí Inter Milán se v korupčním skandálu nekompromitoval.

O tom, kdo potrestané týmy v první lize nahradí, zatím nebylo oficiálně rozhodnuto. Očekává se ale, že v Serii A zůstanou Lecce, Messina a Treviso, které v uplynulé sezoně sestoupily.

Juventus navíc začne se ztrátou 30 bodů

Všechny potrestané kluby se mohou do pěti dnů odvolat. Juventus a Fiorentina už oznámily, že své právo využijí. Zástupci turínského klubu označili rozhodnutí tribunálu za "neslýchané". Podle mužstva z Florencie je rozsudek "naprosto nespravedlivý. "Budeme bojovat všemi prostředky u všech dostupných soudů," uvádí se na oficiální stránce klubu.

Fotbalisté Juventusu, pro něž státní žalobce Stefano Palazzi požadoval přeřazení až do třetí ligy, začnou novou sezonu s odpočtem 30 bodů, což znamená, že nebudou moci pomýšlet na okamžitý postup zpět do první ligy. Fiorentina přijde o dvanáct bodů a Lazio o sedm.

AC Milán přišel o Ligu mistrů

V minusu bude v úvodu Serie A také AC Milán, který bude muset dohánět manko 15 bodů. Z konečné tabulky uplynulé sezony tribunál klubu bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho odebral 44 bodů, čímž ho vyřadil z Ligy mistrů.

Fanoušci obviněných klubů očekávali dnešní verdikt s velkou netrpělivostí. Příznivci Lazia protestovali před římským hotelem, v němž tribunál rozsudky oznámil. V Turíně se zase stovky fanoušků sešly před sídlem Juventusu.

Tvrdé tresty i pro funkcionáře a rozhodčí

Přísné tresty si vyslechli i někteří z 25 obviněných funkcionářů a rozhodčích. Bývalý generální manažer Juventusu Luciano Moggi, jenž je hlavní postavou skandálu, nesmí působit v žádné funkci ve fotbale pět let. Navíc musí zaplatit pokutu 50 tisíc eur. Stejný trest, jen s nižší pokutou, dostal i bývalý výkonný ředitel turínského klubu Antonio Giraudo, který zaplatí 20 tisíc eur.

Franco Carraro, bývalý předseda fotbalové federace a člen Italského olympijského výboru, byl potrestán na čtyři a půl roku. Majitel Fiorentiny Diego della Valle nesmí ve sportu působit čtyři roky, Claudio Lotito, prezident Lazia, tři a půl roku. Adriano Galliani, někdejší předseda ligové soutěže a AC Milán, nesmí ve fotbale pracovat dva roky.

Massimo de Santis, jeden z nejznámějších italských rozhodčích, si nezapíská čtyři a půl roku. De Santis se měl představit i na mistrovství světa, kvůli skandálu byl ale z listiny nominovaných arbitrů stažen. Celkem bylo kvůli podezření z účasti na skandálu v červnu dočasně suspendováno deset rozhodčích a jedenáct asistentů.

Amnestii vedení svazu rázně odmítlo

Verdikt měl být původně vynesen už v pondělí, předseda Cesare Ruberto ale termín několikrát odložil. Také dnes se čas oznámení trestů od 19. hodiny postupně odsouval a byl zveřejněn až po 21. hodině.

Rozsudky padly pět dní poté, co se italští fotbalisté stali v Německu mistry světa. Osm z 23 šampionů má angažmá v sesazených klubech, pět jich hraje v AC. Část veřejnosti i někteří politici proto volali po amnestii. To však vedení svazu rázně odmítlo a dnes se pro potrestání viníků vyslovil i premiér Romano Prodi.

Aféru rozpoutalo v květnu zveřejnění nahrávek telefonních hovorů bývalého generálního manažera Juventusu Moggiho, který ovlivňoval nasazování rozhodčích na zápasy svého týmu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články