Hlavní obsah

Čínská invaze do německého fotbalu budí emoce. Hrozí bojkot i protesty

Čínská invaze do německého fotbalu budí emoce. Počáteční nadšení z toho, že má od podzimu v regionální německé lize hrát čínský výběr hráčů do 20 let, pomalu mizí, tedy alespoň u určitých skupin příznivců a týmů. Některé kluby vyhrožují, že k utkání, která nebudou mít vliv na tabulku, ani nenastoupí. A bojkotem duelů vyhrožují i fanoušci.

Foto: Sport.cz

Čínská fotbalová dvacítka bude mít určitě své fanoušky i v regionální bundeslize.

Článek

Na postoji fotbalových šéfů současné výhružky nic nemění a od podzimu má jihozápadní skupina regionální ligy nikoli osmnáct, ale devatenáct účastníků. Vedle rezervy VfB Stuttgart, béčka Hoffenheimu, Kaiserslauternu tam figuruje i reprezentační tým Číny do dvaceti let.

„Je to pozitivní nápad a projekt," citoval před pár týdny místopředsedu Německého fotbalového svazu Ronny Zimermanna webový portál Kickeru, který informaci o startu čínského výběru v regionální lize přinesl. Zápasy jsou pro účastníky ligy zajímavé i finančně. Číňané garantovali, že každému protivníkovi vyplatí za odehrané utkání 15 000 eur, tedy přibližně 390 tisíc korun.

Komerčně zajímavý projekt ale nenachází podporu u všech mužstev, která soutěž hrají. Tři týmy trvají na tom, že zápasy, kdy nepůjde o body, nechtějí hrát. Naklonění novince nejsou ani fandové, kteří vyhrožují bojkotem a protesty. Část z nich dokonce chce prodávat zboží, jehož výtěžek má být věnován na podporu nezávislosti Tibetu. Pro jiné fanoušky znamená podobný soupeř novinku a oživení ligy.

Čínská vláda má ale velký zájem na tom, aby se tamní fotbal rozvíjel, a proto talentovaní mladíci míří do Evropy. Čínský prezident Si Ťin-pching je obrovským fotbalovým fanouškem a neskrývá, že by chtěl, aby Čína do roku 2050 vyhrála mistrovství světa. Byl by také rád, aby se v Číně konalo v roce 2030 nebo 2034 fotbalové MS. Odhadnout, zda k tomu může pomoci zmíněný německý experiment, nyní není možné.

Reklama

Související témata: