Hlavní obsah

Potrestané italské kluby zahájí boj o zmírnění trestů za korupci

ŘÍM

Čtveřice italských fotbalových klubů potrestaná minulý týden za podíl na úplatkářském skandálu v lize zahájí v sobotu u odvolacího soudu boj o zrušení, nebo alespoň zmírnění trestů z minulého týdne. Tribunál se sejde v římském hotelu Parco di Principi v 9:00, podle jeho předsedy Piera Sandulliho ale není možné odhadnout, kdy bude nad Juventusem, AC Milán, Fiorentinou a Laziem vynesen verdikt.

Článek

"Jako soudci máme pravomoc přezkoumat kroky sportovního tribunálu. Pokud tam byly důkazy, které se tribunál rozhodl nebrat v úvahu, musíme zjistit proč," řekl Sandulli listu Gazzetta dello Sport. "Tohle nebude nový rozsudek, ale prověření," dodal.

Sportovní soud potrestal minulý pátek Juventus, Fiorentinu a Lazio přeřazením do druhé ligy a různě přísnými bodovými odpočty. Juventus navíc přišel o mistrovské tituly z posledních dvou sezon. AC Milán sice zůstal v první lize, po odečtení bodů ale přišel o start v Lize mistrů.

Zatímco Juventus už se zřejmě s nuceným sestupem smířil a při odvolání chce bojovat především za zmírnění odpočtu 30 bodů, Fiorentina chce dosáhnout návratu do Serie A. S rozsudky ovšem není spokojený ani státní zástupce Stefano Palazzi, jenž pro Juventus požadoval přeřazení až do třetí ligy, pro AC Milán chtěl sestup do Serie B. Nelíbí se mu také, že pět z osmi obviněných rozhodčích vyvázlo bez trestů.

Neveřejné líčení

Proti postihům se odvolali i potrestaní funkcionáři v čele s bývalým manažerem turínského klubu Lucianem Moggim, který je hlavní postavou skandálu, bývalým šéfem italského svazu Frankem Carrarem a bývalým předsedou ligy Adrianem Gallianim. Sandulli všem slíbil spravedlivý proces. "Jsem sice fanoušek Lazia, rozhodovat ale budu zcela nestranně," uvedl.

Stejně jako soud bude i odvolací řízení uzavřené veřejnosti. Přístup do sálu budou mít jen členové tribunálu, obhájci a jejich klienti. Zástupci médií mohou jednání sledovat v jiné místnosti na uzavřeném televizním okruhu.

Podle italských odborníků se nedá čekat, že by odvolání byla úspěšná a předpokládají, že tribunál především od přeřazení do nižších soutěží neustoupí. Pokud kluby s odvoláním neuspějí, obrátí se s největší pravděpodobností na správní soudy.

To by ovšem celý proces protáhlo o další týdny. Italská média se obávají, že ani současné odvolací řízení nestihne vynést verdikt do 25. července, na kdy UEFA Italům stanovila poslední termín k přihlášení klubů do evropských soutěží. Pokud by případ vyřešen nebyl, hodlá se dočasný předseda Guido Rossi při nominaci řídit původním rozsudkem.

Reklama

Související témata: