Hlavní obsah

Arsenal pokřtil stadión výhrou, Rosický se do hry nedostal

LONDÝN

Nizozemský fotbalista Dennis Bergkamp se v sobotu v Londýně rozloučil s dresem Arsenalu, v němž strávil jedenáct let. Exhibiční zápas s jeho bývalým klubem Ajaxem Amsterodam byl zároveň prvním, který "Kanonýři" sehráli na novém stadiónu Emirates s kapacitou 60 000 diváků. Arsenal ho před vyprodaným hledištěm pokřtil výhrou 2:1.

Článek

Český záložník Tomáš Rosický, který do Arsenalu přestoupil letos v létě z Borussie Dortmund, měl po mistrovství světa dovolenou a do Londýna odletěl teprve ve středu. V dnešním utkání se na trávník nedostal.

Sedmatřicetiletý Bergkamp odehrál necelý první poločas, v němž se proti sobě postavili hráči současných kádrů, a objevil se i v druhé půli po boku bývalých hvězd obou týmů, například Davida Seamana, Johana Cruyffa, Franka Rijkaarda či Marka van Bastena.

Francouzi Thierry Henry a Patrick Vieira si zahráli poprvé od finálového zápasu mistrovství světa. A právě Henry, poslední střelec Arsenalu na starém Highbury, se stal také autorem prvního gólu londýnského klubu na novém stadionu. Vyrovnal jím na 1:1, když Ajax dostal před přestávkou do vedení Klaas-Jan Huntelaar. Druhý gól Arsenalu pak přidal v nastaveném čase druhé půle Nwankwo Kanu.

Ligová prověrka proti Aston Ville

Bergkamp odehrál za Arsenal 423 zápasů, vstřelil 120 gólů a získal s klubem deset významných trofejí včetně tří ligových titulů. Za Nizozemsko nastoupil v 79 utkáních. "Je těžké se rozloučit. Byly to fantastické roky," prohlásil po utkání hráč, kterému diváci připravili dlouhotrvající ovace. Slavnostní výkop obstarali právě Bergkamp, jeho otec Wim a sedmiletý syn Mitchel.

První ligový zápas sehraje Arsenal na novém stadiónu 19. srpna, jeho soupeřem bude Aston Villa. "Je to skvělý stadión. Myslel jsem si, že nemůže být lepší než Highbury, ale je," dodal Bergkamp. Otevření nového stadiónu označila britská média za jeden z nejvýznamnějších dnů ve stodvacetileté historii klubu.

Sionko má za sebou úspěšný debut v Ibrox Parku

Český záložník Libor Sionko poprvé zažil zápasovou atmosféru na slavném stadiónu Ibrox Park v Glasgowě. Nová posila tamních Rangers dnes nastoupila v přípravném utkání proti finalistovi letošního Poháru UEFA Middlesbrough, nad kterým jeho tým zvítězil 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil těsně před poločasem belgický útočník Thomas Buffel, příležitost skórovat měl i Sionko.

Český reprezentant, jenž po přestupu z Austrie Vídeň oblékl dres Rangers už v několika zápasech na soustředění v Jihoafrické republice, se mohl uvést gólovou hlavičkou. Jeho pokus však brankář Middlesbrough Turnbull zneškodnil. V další šanci Sionko těsně minul.

Výborný nástup do zápasu podtrhl po necelé půlhodině hry, když obešel tři obránce a vystřelil. Přestože znovu netrefil cíl, svými kousky si podle serveru Rangers záhy získal náročné fanoušky slavného klubu. V ochozech, které pojmou přes 50 tisíc diváků, vidělo vydařený Sionků debut 31 500 příznivců.

Po 68 minutách vystřídal českého fotbalistu senegalský reprezentant Makhtar N'Diaye, který přišel rovněž v létě. Premiéru v Ibrox Parku si odbyli také trenér Paul Le Guen a další noví hráči Jeremy Clement, Karl Svensson a Lionel Letizi.

Reklama

Související témata: