Hlavní obsah

Juventus je přesvědčen, že ho soud poškodil víc než jiné kluby

ŘÍM

Středeční italský tisk věnuje na titulních stranách prvořadou pozornost úternímu verdiktu, jímž římský odvolací soud zmírnil tresty čtyřem fotbalovým klubům zapleteným do rozsáhlého korupčního skandálu. Deníky přinášejí soupis potrestaných viníků i jejich trestů, rozhodnutí tribunálu ale většinou blíž nekomentují.

Článek

Zaměřují se místo toho především na výroky, jimiž potrestané kluby na rozsudky reagovaly.

Odvolací soud rozhodl, že Lazio a Fiorentina zůstanou proti původnímu verdiktu disciplinárního tribunálu v Serii A a že začnou nový ročník s mírnějšími minusovými body stejně jako další potrestaný klub AC Milán. Menšího bodového odpočtu se dočkal i Juventus, ten ale v druhé lize zůstal a navíc přišel o dva poslední tituly. Vedení klubu s tím rozhodně nesouhlasí a tvrdí, že soud ho poškodil víc než další potrestané kluby.

"Rozdíl soudu v přístupu k nám a k dalším klubům je neuvěřitelný," cituje dnešní La Gazzetta dello Sport advokáta Juventusu Cesara Zacconeho. Obhájce zdůraznil, že "takový verdikt je pro nás naprosto neuspokojivý, a proto se odvoláme ke všem příslušným orgánům". Také prezident klubu Cobolli Gigli potvrdil, že Juventus "rozhodně nemíní takový verdikt akceptovat", protože v porovnání s tresty ostatních tří klubů ho "nelze považovat za vyvážený".

Roční dobrodružství v Sérii B

I starosta Turína považuje výrok soudu za "nepřiměřeně přísný", na druhou stranu je ale přesvědčen, že "dobrodružství našeho týmu v Serii B bude trvat jen jedinou sezónu a pak se hned vrátíme do Serie A". "Potrestali pouze Juventus," komentoval verdikt soudu člen klubového vedení Gianluca Pessotto, který je po pokusu o sebevraždu stále v nemocnici.

Za nespravedlivý považuje ale i trest pro svůj klub AC Milán bývalý premiér Silvio Berlusconi, protože "Milán se ničeho nedopustil", píše La Gazzetta dello Sport. Deník cituje i Diega Della Valleho, majitele dalšího postiženého klubu Fiorentiny, který je podle něho "nevinný a nedopustil se ničeho nesprávného". S rozsudkem pro svůj klub Lazio je "naprosto nespokojen" rovněž jeho prezident Claudio Lotito.

Corriere della Sera považuje za snad nejvýznamnější výsledek soudního vyřešení korupčního skandálu, který zasáhl nejvyšší místa italského fotbalu fakt, že nedošlo k "přehnanému potrestání fotbalistů" a že "ti špatní šli z kola ven".

Okraj hrací plochy

"Je zjevné, že někdejší protagonisté směřují k okraji hrací plochy a že už na ni nikdy nevstoupí," píše Corriere. Připomíná také, že korupční problémy, s nimiž se nyní musel italský vrcholový fotbal potýkat, "řádně zmátly sponzory... a také televize jsou, pokud jde o přenosy, zatím v naprosté tmě". Na druhé straně ale "výroky soudu uzavřely jednu kapitolu, aby otevřely další, rozhodně sportovnější", míní tento deník.

Celá aféra začala květnovým zveřejněním telefonických odposlechů bývalého generálního ředitele Juventusu Luciana Moggiho. Ten si díky svým kontaktům v komisi rozhodčích domlouval nasazování sudích na zápasy turínského týmu. Z podobných praktik pak byly obviněny i další kluby.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články