Hlavní obsah

Nedvěd chce Juventusu vrátit úspěšná léta

TURÍN

Pavel Nedvěd odmítl řadu lukrativních nabídek z celého světa a rozhodl se zůstat v Juventusu Turín, přestože slavný klub bude v příští sezóně hrát pouze druhou italskou ligu. Ve čtvrtečním rozhovoru zdůvodnil fotbalista svoje setrvání tím, že chce dosavadnímu zaměstnavateli vrátit úspěšné roky; současně se mu prý nechtělo vytrhnout rodinu z dosavadního způsobu života.

Foto: archiv

Pavel Nedvěd

Článek

Nedvěd se pro česká média se svým rozhodnutím svěřil už ve středu večer a ve čtvrtek své rozhodnutí zopakoval pro italské novináře na tiskové konferenci, kterou klub zorganizoval během soustředění v italských Dolomitech.

Český fotbalista odjížděl z mistrovství světa a o své budoucnosti nic netušil. Už během prvního týdne dovolené však jeho rozhodnutí uzrávalo. "Tušil jsem, že odejít nechci, ale potřeboval jsem si všechny myšlenky utřídit a také jsem chtěl počkat, jak dopadne celé vyšetřování," řekl ve čtvrtek Nedvěd, podle něhož už přišel čas začít vracet Juventusu vše dobré, co v něm zažil. "Dlužím to i panu Agnellimu," připomněl loni zemřelého majitele klubu, jehož rodina Juventus vlastní.

Ve francouzské lize by nebyla motivace

Přestože největší zájem mělo Monako, Nedvěd prý od počátku tušil, že to nebude ta správná štace. "Je to sice krásné místo, navíc kousek od Turína, ale ve francouzské lize bych neměl takovou motivaci. Spíše mě oslovily nabídky ze Španělska a Anglie, ale jejich nevýhodou bylo náročné stěhování. A já už nechtěl rodině brát současnou turínskou pohodu," vysvětlil.

Ačkoli se začalo vyjasňovat, kdo v Juventusu zůstane a co tým v příštím roce čeká, zcela klid prý ještě v klubu není. "Odvolací řízení nás jako jediné výrazně potrestalo a fanoušci to berou jako příkoří. Ale už nyní je vidět, že za týmem budou stát i v druhé lize," pochválil tifosi, kteří prý svou věrnost hráčům každodenně prokazují.

I když podle Nedvěda klub svoje úsilí za očištění jména dosud nevzdal, český fotbalista se už smiřuje s tím, že bude hrát nižší soutěž. A už se také dokázal motivovat. "Fotbal je přece pořád stejný, pokaždé lze něco vyhrát. A já letos budu chtít místo Ligy mistrů vyhrát druhou ligou a vrátit klubu nejvyšší soutěž," řekl třiatřicetiletý fotbalista.

Rychlý návrat do Serie A je reálný

Ví, že to pro turínský klub nebude vůbec jednoduchý rok. "Každý se na nás bude chtít vytáhnout a dotáhnout těch sedmnáct bodů bude pořádně složité. Na druhou stranu věřím, že to je reálné, vždyť se tam hraje 42 utkání a ve hře je spousta bodů," připomněl.

Co bude za rok, zatím nechce Nedvěd odhadovat, ale do fotbalu má prý stále obrovskou chuť. "Už po týdnu dovolené jsem cítil, že se těším. Co ale bude následující sezoně, ještě neplánuji," naznačil, že konec kariéry zatím nechává otevřený.

Otevřené je také jeho setrvání v národním týmu, o němž si chce promluvit s trenérem Karlem Brücknerem. Nejprve mu oznámí své setrvání v Juventusu a skutečnost, že bude hrát pouze druhou ligu, a příště si o tom promluví zřejmě během srpnového přípravného utkání se Srbskem. Nedvěd totiž neuvažuje, že by od reprezentačního kouče žádal úlevu, aby na zápas v Uherském Hradišti nemusel cestovat.

Na srazu se reprezentační budoucnost možná vyjasní

"Já si naopak myslím, že to bude ideální možnost, abychom se poprvé po mistrovství světa všichni sešli a řekli si spoustu věcí. Tam se může hodně vyjasnit," naznačil fotbalista, kdy se zřejmě definitivně rozhodne o osudu jeho kariéry v českém týmu.

To už ale bude mít Nedvěd i jeho kluboví spoluhráči za sebou nejtěžší část přípravy v Dolomitech, kam mužstvo ujelo před současnými vedry v nížinách. "V Turíně bylo čtyřicet stupňů, bylo to skutečně extrémní i na Itálii. Ale vysoké teploty jsou i zde," přiblížil současný pobyt na severu země. Přesto trenér Deschamps dává svým svěřencům pořádně zabrat. "Hodně běháme, je to docela náročné, ale už se těším na novou sezonu," uzavřel Nedvěd.

Reklama

Související témata: