Hlavní obsah

Lokvenc: Vypadá to, že asi v Salcburku skončím

SAZLBURG

Fotbalový útočník Vratislav Lokvenc možná odejde ze Salcburku, kde zatím nedostal na startu sezóny šanci hrát. Lokvenc by sice v týmu Red Bull rád zůstal, ale pokud by se jeho situace v nejbližší době nezlepšila, hodlá si do konce srpna, kdy v Evropě končí přestupní termín, najít nové působiště.

Foto: archiv

Vratislav Lokvenc

Článek

"V tuhle chvíli to vypadá spíš tak, že tady skončím," řekl v úterý v telefonickém rozhovoru s ČTK dvaatřicetiletý útočník, který má v Salcburku smlouvu ještě na dvě sezóny. "Jsem v situaci, kdy chci po dlouhé pauze zaviněné zraněním kolena hlavně pravidelně hrát. Rád bych zůstal v Salcburku, kde jsme se s rodinou zabydleli, ale nemíním na druhou stranu někde vysedávat na lavičce," uvedl Lokvenc, který do Salcburku zamířil v loňském roce z Bochumi.

Lokvence si do Rakouska přivedl kouč Kurt Jara, který si útočníka oblíbil na společné štaci v Kaiserslauternu. Český kanonýr toho však v Salcburku v minulé sezóně příliš neodehrál, na podzim si přetrhl zkřížený vaz v kolenu. Do hry se vrátil až na konci jarní části sezóny a stihl tak alespoň mistrovství světa v Německu, kde ale Češi vypadli už v základní skupině.

Trenér Jara však mezitím v Salcburku skončil, protože s ambiciózním týmem, který podporuje miliardář Dieter Mateschitz, v minulé sezóně skončil "až" druhý za Austrií Vídeň. Lokvencova pozice se zhoršila poté, co se Salcburku ujalo hvězdné duo Lothar Matthäus-Giovanni Trapattoni. Teď ale bývalý hráč Hradce Králové a pražské Sparty neví, na čem je.

Nejednotní trenéři

"Matthäus mému manažerovi vzkázal, že mám dál trénovat a čekat na šanci v Salcburku. Ale Trapattoni mi zase oznámil, že si mám hledat nový klub. Takže jsem teď takový rozpolcený. Opravdu nevím, jaká je moje pozice," popisoval Lokvenc rozmrzele.

Urostlý forvard se však připravuje na reálnou variantu, že v Salcburku, kde působí i čeští záložníci Patrik Ježek s Karlem Pitákem, skončí. I když by si prý ze všeho nejvíce přál, kdyby v rodišti slavného skladatele Wolfganga Amadea Mozarta mohl zůstat.

"Úplně nejlepší by bylo, kdybych tady dál pokračoval a normálně hrál. Musím brát ohled i na rodinu, která se tady už za ten rok zabydlela. Třeba dcera má jít po prázdninách do školy. Není to prostě tak jednoduché, jako kdybych byl sám. To bych si sbalil jeden kufr a mohl hned jít někam jinam," líčil Lokvenc.

Nabídky zatím smetl ze stolu

Zřejmé však je, jak ho současná pozice užírá. "V této sezóně jsem zatím šanci v zápase nedostal. Trénuju naplno, ale pouze minulý týden jsem seděl na lavičce v lize proti Austrii Vídeň," poznamenal Lokvenc. Jeho tým ve středu čeká odveta druhého předkola Ligy mistrů proti FC Curych, v níž musí dohánět jednobrankovou ztrátu z prvního utkání. "Ani zatím nevím, jestli půjdu aspoň mezi náhradníky. Večer máme trénink, pak snad budu vědět víc," řekl Lokvenc.

Pokud by autor 14 reprezentačních branek ze Salcburku odešel, má ještě celý měsíc na to, aby si našel nové angažmá. K Lokvencovi se prý přes manažera už nějaké nabídky dostaly, sám hráč je ale zatím smetl ze stolu. "Zatím je všechno předčasné, ještě chvíli počkám, jak se to bude vyvíjet v Salcburku. Kdyby se to nelepšilo, tak začneme jednat," řekl Lokvenc.

Sám prý nezavrhuje ani návrat do české ligy, přestože by preferoval pokračování v některé zahraniční soutěži. "Uvidíme, možné je všechno. Ale na všechno je ještě čas, nepředbíhejme," dodal Lokvenc.

Reklama

Související témata: