Hlavní obsah

Dát dva góly Celtiku? Fantazie, řekl Bednář

Český fotbalista Roman Bednář si vychutnává skvělý vstup do nové sezóny, o jakém jen stěží mohl snít. Útočník Heart of Midlothian v neděli oslnil celé Skotsko, když dvěma přesnými trefami pokořil v ligovém šlágru slavný Celtic Glasgow. Ještě v pondělí dopoledne se v myšlenkách vracel ke svému báječnému představení, které Hearts postrčilo k cennému triumfu.

Článek

"Je to fantazie," liboval si Bednář v telefonickém rozhovoru s ČTK. "Ukázali jsme, že i letos budeme hodně silní. Chceme vyhrát celou ligu, s týmem, jaký tady máme, nemůžeme být alibisti. Ale zůstáváme na zemi, jsme v takové opatrné euforii," líčil Bednář, který v úvodních dvou ligových kolech nastřádal tři branky.

A na kontě mohl mít dokonce čtyři zásahy, ale proti Celtiku mu rozhodčí jeden gól upřeli kvůli chybně odmávanému ofsajdu. Bednářovi tak pokazili radost z hattricku. "Mohlo to být ještě lepší, ale i tak jsem za tu neděli moc šťastný," tvrdil hráč.

Symbol povstání podceňovaného mužstva

Bednář by mohl být jedním ze symbolů povstání dlouho podceňovaného mužstva Hearts. Než před minulou sezónou bývalý hráč Bohemians a Mladé Boleslavi do klubu z Edinburghu přišel, pohyboval se tým jen v šedivém průměru. Ale v uplynulé sezóně se Hearts, kam zamířili i Rudolf Skácel s Michalem Pospíšilem, vzchopili, skončili druzí za Celtikem a v souboji s AEK Atény se nyní budou prát o hlavní soutěž Ligy mistrů. A navíc vyhráli i Skotský pohár.

"Mnohem víc si věříme, to platí i pro mě osobně. Teď už budeme pod tlakem, protože loni jsme ukázali, že se s námi musí počítat. Nevadí nám to," podotkl nakrátko ostříhaný útočník. "V našem týmu je velká síla. Když se nám třeba nedaří, tak výsledek prostě urveme silou. Ale proti Celtiku jsme hráli výborně," uvedl Bednář.

Hearts jsou na startu sezóny v ráži. V úvodních dvou zápasech skotské ligy neztratili ani bod a hlavně jejich sobotní představení proti Celtiku, za který nastoupil i český záložník Jiří Jarošík, uchvátilo vyprodaný stadión Tynecastle. Fanoušky nadchl hlavně výkon neúnavného dříče Bednáře, z nějž byli zadáci Celtiku nešťastní. Bednář se často dral do zakončení, už v prvním poločase měl tři nadějné hlavičkové pokusy.

S Pospíšilem si skvěle rozumí

Ve druhém poločase se dočkal i gólové radosti. "Zápas mi vyšel výborně, ale velkou zásluhu na tom má i Michal Pospíšil. V útoku si skvěle rozumíme," pochvaloval si Bednář spolupráci na hrotu útoku s krajanem, který mu proti Celtiku přesným pasem připravil první branku. Bednář pak po dalším dravém průniku zvýšil už na 2:0, ale vzápětí nechápavě sledoval, jak asistent rozhodčího drží nad hlavou zdvižený praporek.

"Byla to pro nás těžká situace, protože tři minuty po tom, co mi neuznali gól, Celtic snad ze své jediné pořádné akce vyrovnal," řekl Bednář, který ale tři minuty před koncem přece jenom strhl vítězství na stranu Hearts. Pohotově vystihl špatnou rozehrávku soupeře, po jeho kličce brankáři a střele do prázdné brány zachvátila vyprodaný stadión euforie. "Takových gólů dávám poměrně dost. Snažím se být do poslední minuty koncentrovaný, klidně jdu na konci do sprintu přes půl hřiště a asi se mi to teď vrací," uvažoval Bednář.

Po utkání byl na roztrhání, domů si odnášel velkou láhev šampaňského pro nejlepšího hráče utkání. "Ale na žádné oslavy jsem neměl ani pomyšlení, měl jsem toho opravdu dost. Hrajeme teď pravidelně dva zápasy v týdnu, takže se snažím hodně odpočívat. Sekám dobrotu jako pravý profík," líčil Bednář žertem.

Perný týden

Teď jej čeká perný týden, který může hodně ovlivnit jeho další kariéru. Ve středu hrají Hearts první zápas třetího předkola Ligy mistrů proti AEK Atény, v němž by si skotský tým chtěl vytvořit dobrou výchozí pozici do odvety. "Řek Fyssas, můj spoluhráč, nám říkal, že se prý Atény cítí jako mistři světa a dost nás podceňují. Tak věřím, že se to otočí proti nim. Kdybychom se do Ligy mistrů dostali, bylo by to pro klub něco neuvěřitelného," tvrdil Bednář.

Ve čtvrtek po utkání pak bude s napětím čekat, jestli jej reprezentační kouč Karel Brückner premiérově pozve do národního týmu k přátelskému utkání proti Srbsku. Experti tvrdí, že Bednářův čas pro reprezentaci už nadešel. "To je jasné, že jsem hodně zvědavý, jestli to konečně vyjde. Moc bych si to přál," uvedl Bednář.

Reklama

Související témata: