Hlavní obsah

Rosický už může mluvit s novináři, nové angažmá si pochvaluje

LONDÝN/PRAHA

Fotbalový reprezentant Tomáš Rosický ve čtvrtek poprvé mohl narušit mediální zdrženlivost, kterou měl nařízenou po svém příchodu do londýnského Arsenalu. Jediná letní posila anglického velkloklubu dostala premiérově možnost podělit se o dosavadní dojmy se zástupci médií a český záložník si zatím nové angažmá nemůže vynachválit.

Článek

"Se vším jsem naprosto spokojen. Klub pracuje v nesmírně profesionálním prostředí, což je znát na každém kroku," řekl fotbalista.

Rosický si zvyká na nový klub podruhé v kariéře. Před pěti lety byl v podobné pozici v Borussii Dortmund, kam přišel ze Sparty Praha. Srovnání však pokulhává: zatímco v roce 2001 přišel do Vestfálska jako vyjukaný zajíc, dnes se nemusí v kabině před slavnými spoluhráči ostýchat.

Rosický je rád, že se může naplno věnovat fotbalu. Ani mu nevadí, že ještě nebydlí ve vysněném domečku v některé z klidných čtvrtí poblíž tréninkového centra klubu. "V hotelu jsem byl ale pouze týden, nyní mi klub poskytl byt a můžu v něm být do té doby, než si najdu něco vlastního. Odtud je to jen patnáct minut na trénink," uvedl.

Základy angličtiny má poměrně dobré

Na mimo fotbalové aktivity zatím neměl příliš času, protože v přípravě s týmem hodně trénoval, nějaký čas tým strávil na soustředění v Rakousku. "Věnuji se především fotbalu," řekl. V Londýně pobýval zatím sám. V posledních dnech za ním dorazil na týdenní návštěvu otec Jiří, který se chystá navštívit dva nejbližší domácí zápasy Arsenalu proti Aston Ville a odvetu 3. předkola Ligy mistrů s Dinamem Záhřeb, které definitivně pokřtí nový supermoderní Stadion Emirátů.

Rosický si je vědom toho, že pro angažmá v Británii musí být dokonale vybaven i jazykově. Základy angličtiny sice má poměrně dobré, ale chce se stále zlepšovat. "Na všem podstatném se bez potíží domluvím, ale dnes jsem s novináři raději komunikoval v němčině, kterou mi tlumočil překladatel. Přece jen nejsem ještě takový vypravěč, musím se zlepšovat," uvedl pětadvacetiletý hráč. I v tom mu klub pomůže; dvakrát týdně se mu bude věnovat učitelka.

K odlišnému způsobu života patří i pravostranné řízení v automobilu, v kterém už Rosický dělá pokroky. "Mám zatím vypůjčený vůz s řízením na pravé straně a zpočátku to pro mě byl docela boj. Až mě překvapilo, že jsem si zvykal na opačné řízení dva dny a dodnes jezdím hodně soustředěný. Nerad bych třeba zamířil na kruhový objezd opačným směrem," vtipkoval dobře naložený Rosický.

Velmi dobrý pocit z fotbalu

K jeho dobré náladě přispěl i první ostrý start v rudém dresu Arsenalu, který absolvoval v úterý v Záhřebu. Jeho tým v předkole Ligy mistrů vyhrál 3:0 a je už takřka jistým účastníkem hlavní soutěže, v níž loni postoupil až do finále. "Hráli jsme opravdu velmi dobře, měl jsem z fotbalu velmi dobrý pocit," chválil týmový výkon, k němuž podle britských médií sám přispěl solidním vystoupením.

Příliš nevěřil, že se dostane do základní sestavy. "Přece jen jsem měl několikadenní tréninkovou pauzu kvůli zranění. Ale byl jsem rád, že jsem dostal šanci, zvlášť v tak vydařeném duelu," uvedl fotbalista, který se objevil na levé straně zálohy.

Tvrdí, že to nebyla až tak velká změna proti jeho obvyklému postu uprostřed hřiště. "Nebyl jsem nijak vázán k postranní čáře, mohl jsem sběhnout doprostřed hřiště, stejně jako to dělal z druhé strany Hleb," prohlásil.

Radost z prvního utkání a výhry mu ale nakonec trochu pokazilo, že se mu částečně obnovilo zranění levého stehenního svalu. "Trochu se to po utkání zase ozvalo, ale věřím, že to nebude nic vážného," uvedl Rosický.

Reklama