Hlavní obsah

Jarolím: Na Bayern bez Ballacka jsem zvědavý

PRAHA

Michael Ballack, největší superstar nejvyšší německé fotbalové soutěže, je pryč a fanoušci jsou na prahu rozbíhající se bundesligy zvědaví, jak se s touhle ztrátou vyrovná obhájce titulu Bayern Mnichov. Odborníci totiž soudí, že úřadující německý šampión utrpěl těžkou ránu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

David Jarolím při tréninku reprezentace

Článek

"Jsem hodně zvědavý, jak se dokáže Bayern s odchodem takového hráče popasovat. Mnohdy byl Ballack kritizovaný a skutečně kolikrát nehrál tak dobře, jenže byl hodně efektivní. Vždyť on dal v minulé sezóně čtrnáct gólů, rok před tím třináct. To je velká porce," říká David Jarolím, český záložník ve službách Hamburku. "Ani závěr přípravy jim nevyšel," připomíná nulu na straně vstřelených gólů Bayernu v posledních čtyřech zápasech.

Největšího soka pro obhájce prvenství spatřuje Jarolím v Brémách. "Jsou silné. Jejich tým zůstal pohromadě a k tomu výborně nakoupily. Budou skvělé," přemítá o síle mužstva, které i po MS udrželo reprezentanty Kloseho, Fringse a Borowského, navíc z Hannoveru zlákalo Mertesackera, z Leverkusenu Fritze, z Porta brazilského tvůrce hry Deiga a Almeidu.

Jarolím je přesvědčený, že i přes ztrátu Tomáše Rosického a Jana Kollera bude hodně vysoko Dortmund. "Borussia prošla přes léto velkými změnami, ale vypadá dobře. Záleží, jestli se mužstvo dokázalo sehrát," míní Jarolím na adresu týmu, v jehož dresu jsou nově Valdez z Brém, Frei z Rennes a Pienaar z Amsterdamu.

Jarolím by měl být nejzářivější českou hvězdou

Právě Jarolím by měl být v nadcházející sezóně nejzářivější českou hvězdou v bundeslize. V nejvyšší německé soutěži je stále celkem patnáct českých hráčů. Jediný záložník Hamburku však zřejmě může reálně spřádat plány na nejvyšší příčky. "Doufám, že se budeme rvát o titul a vydatně míchat kartami," dumá o ambicích svého týmu sedmadvacetiletý středopolař v minulé sezóně třetího klubu bundesligy.

Ani Hamburk se přes léto nevyhnul řadě změn. Kádr opustili Barbarez (Leverkusen), Beinlich (Rostock) a van Buyten (Bayern Mnichov). "Barbarez byl v klubu šest let, každý rok dal deset gólů. To je velká ztráta," vypráví Jarolím. Jeho novými spoluhráči se stali Guerrero z Bayernu Mnichov, Sanogo z Kaiserslauternu a především Kompany z Anderlechtu, označovaný za největší talent Evropy mezi stopery.

"Máme hodně mladé mužstvo. Potřebovali bychom se dostat do Ligy mistrů, protože tam získáme sebevědomí a současně i respekt u bundesligových soupeřů," líčí Jarolím, jehož týmu však úvodní duel 3. předkola s Osasunou nevyšel podle představ. "Bezbranková remíza je pro odvetu ošidná. Fotbalově jsme byli lepší. Měli jsme hodně šancí, jen ta koncovka," posteskl si Jarolím při vzpomínce na ostrý test před sobotním bundesligovým vstupem s Bielefeldem: "Stejně jako nepochybuji o postupu v Lize mistrů, věřím i v první ligové vítězství. Pomůže nám, že jsme odehráli těžké utkání s Osasunou."

Češi v bundeslize
Bielefeld:Gabriel, Kobylík, Kučera, Vacek
Norimberk:Galásek, Polák, Nikl
Mönchengladbach:Fukal, Svěrkoš
Bochum:Trojan, Drsek
Hamburk:Jarolím
Hannover:Štajner
Leverkusen:Papadopulos
Mohuč 05:Ruman

Reklama

Související témata: