Hlavní obsah

Galásek: Překvapili jsme soupeře i sami sebe

PRAHA

Tomáš Galásek se v sobotu představil poprvé v dresu 1. FC Norimberk v bundeslize a hned se podílel na největším překvapení 1. kola nového ročníku. Jeho tým vyhrál 3:0 na trávníku favorizovaného VfB Stuttgart. O tom, jak utkání vypadalo, jsme s kapitánem české fotbalové reprezentace hovořili v neděli.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Galásek

Článek

"Lepší začátek jsem si nemohl přát. Stuttgart byl favoritem. Vycházeli jsme ze zajištěné obrany, před níž jsem hrál defenzivního záložníka, tak jako v reprezentaci. Ve 37. minutě zahrával Banovic standardní situaci a slovenský útočník Vittek dal hlavou gól, který nás uklidnil.

Hráli jsme to, co jsme potřebovali. Domácí útočili do naší zorganizované obrany a my jsme vyráželi k brejkům. Ještě do poločasu zvýšil Schroth hlavou po centru Banovice na 2:0 pro nás a prakticky bylo rozhodnuto.

I po změně stran jsme domácí téměř k ničemu nepustili a dvanáct minut před koncem Saenko proměnil po další přihrávce Banovice naši výhru v senzaci prvního kola. Minutu nato jsem se nechal vystřídat, abych šetřil bolavé koleno. Z české trojice jsem hrál sám. Honza Polák je v trestu a Marek Nikl proseděl zápas na lavičce.

Pravačkou nestřílím

V utkání jsme překvapili soupeře i sami sebe. Přijeli jsme uhrát dobrý výsledek, ale tak vysoké vítězství, na to nikdo nepomyslel ani ve snu. Náš trenér Hans Meyer si hodně zakládá na dobré taktice. Ví, co chce, a to je pro náš tým dobrý předpoklad, protože můj první dojem z bundesligy je v tomto směru překvapivý. Hraje se s nasazením, tvrdě, hodně se běhá a bojuje, ale oproti Nizozemsku mi chybí víc taktiky. Herně to je velká změna.

Máme těžký úvodní los, takže střízlivě se hovořilo o třech bodech po třech kolech. Úkol jsme splnili hned v prvním utkání, ale výhru by to chtělo potvrdit v pátek večer doma se Svěrkošovým Mönchengladbachem. O týden později pak můžeme jet do Allianz Areny na Bayern v klidu.

Koleno vydrželo, ale nestřílím pravačkou, šetřím ho. Dohromady se dávám tak dva dny, ale v neděli po návratu ze Stuttgartu to bylo dobré, bolest jsem necítil. Koleno bylo důvodem, proč jsem se s trenérem Brücknerem dohodl, že proti Srbsku budu chybět. Pokud budu zdráv, jsem připraven kdykoliv za reprezentaci nastoupit, pro mne to je velká čest."

Reklama

Související témata: