Hlavní obsah

Ashley Cole: Zradil mne klub, který jsem miloval

LONDÝN

Fotbalový obránce londýnské Chelsea Ashley Cole promluvil po deseti dnech o pozadí svého přestupu z konkurenčního Arsenalu. A v jeho zpovědi pro deník The Sun bylo cítit mimořádné zklamání. "Cítím se zrazen a podveden klubem, kterému patřilo mé srdce a duše. Má láska k Arsenalu se vytratila," řekl mimojiné hvězdný obránce anglické reprezentace.

Článek

Cole přestoupil do Chelsea 31. srpna po námluvách, jejichž prvopočátky vznikly už před neuvěřitelnými dvaceti měsíci. Přitom se dlouho zdálo, že pětadvacetiletý obránce zůstane navždy spjatý s červenobílými barvy Arsenalu, spoléhal na to i trenér "Kanonýrů" Arséne Wenger. V pozadí jeho odchodu ale údajně byly dlouhodobé spory s viceprezidentem klubu Davidem Deinem.

Konfrontace mezi oběma muži prý byly dlouhodobějšího rázu a vyvrcholily v poslední sezóně, kdy na pokyn Deina nebyl Cole nasazen do zápasu s Boltonem. Dein byl také údajně iniciátorem prodeje hráče do Chelsea. "Pokud si pan Dein bude chtít se mnou potřást rukou, nemám s tím problém. Ale dny přátelské konverzace jsou dávno za námi. Když bych si měl vybrat mezi tím prohodit s ním deset nebo jedno slovo, vyberu si to jedno," řekl Cole o vztahu k jedním z šéfů Arsenalu.

O Henryho stáli, o mne ne

Obránce také hrozně mrzelo, jak se k němu vedení Arsenalu chovalo v době, kdy se jej mocně snažila přetáhnout Chelsea. "Když chtěla Barcelona získat Thierry Henryho, klub dělal všechno možné pro jeho udržení. Pořád se mu dvořili, jedna schůzka střídala druhou, dávali veřejně najevo, jak moc o něj stojí," vypočítává. "Ale u mne? Neměl jsem jedinou schůzku, jediný telefonát. Pravdou je, že za celou sezónu neudělali ani ´kulový´, aby se mne pokusili udržet," nebere si Cole servítky.

Všechny problémy vznikly, jak už to ostatně bývá, kvůli penězům. V roce 2004 mu Dein navrhl plat 35 tisíc liber týdně. Cole přitom dobře věděl, že někteří jeho spoluhráčí brali až sto tisíc za týden, takže mu taková nabídka přišla doslova jako políček do tváře. Do věci se vložil jeho agent Jonathan Barnett a s Deinem osobně vyjednal plat za 60 tisíc liber týdně. Jenže v lednu 2005 mu vedení klubu odkleplo plat o pět tisíc nižší.

Na flámu s hráči Chelsea

Krátce poté byl Cole viděn na setkání s trenérem Chelsea José Mourinhem v londýnském hotelu Royal Park. Oba byli za schůzku potrestáni vedením Premier League vysokou pokutou. Cole sice v létě 2005 podepsal s Arsenalem novou smlouvu na 60 tisíc liber týdně, ale kouč Wenger od té doby definitivně ztratil zájem o jeho nepostradatelnost v týmu.

A stejný pocit měl i Cole. Po uplynulé sezóně se tak 7. května paradoxně objevil na mistrovské party Chelsea, místo aby byl se svými spoluhráči z Arsenalu. "Tu noc jsem měl v plánu jít tradičně do klubu Embassy, jenže narozdíl od jiných let mne žádný hráč Arsenalu nepozval. Místo toho jsem dobře zapadl na flámu s Johnem Terrym, Joe Colem, Damienem Duffem a některými dalšími hráči Chelsea," osvětlil svůj definitivní odchod z Arsenalu.

Reklama

Související témata: