Hlavní obsah

Stadión v Amsterdamu bude pojmenován po legendárním Cruyffovi

Stadion Ajaxu Amsterdam ponese od příští sezóny jméno zesnulé fotbalové legendy Johana Cruyffa. Někdejší hvězda klubu a nizozemské reprezentace se pocty dočká dva roky po smrti. Vedení Ajaxu dnes oznámilo, že nové logo "Johan Cruyff ArenA" slavnostně odhalí 25. dubna, tedy v den Cruyffových nedožitých 71. narozenin.

Foto: John Sibley, Reuters

Aréna v Amsterdamu.

Článek

"Johan Cruyff je největší fotbalista, jaký se kdy v Ajaxu zrodil. To on pomohl Ajaxu doma i na mezinárodní scéně k jeho slavnému jménu. Je krásné, že po něm bude pojmenován stadión," prohlásil bývalý brankář nizozemské reprezentace Edwin van der Sar, jenž je od roku 2016 předsedou představenstva Ajaxu.

Amsterdam ArenA, vybudovaná v letech 1993 až 1996, pojme přes 53 tisíc diváků a Ajax, Cruyffův první klub, v ní hraje domácí utkání. O přejmenování stadionu se začalo mluvit už několik dní poté, co osmašedesátiletý trojnásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy podlehl v březnu 2016 rakovině plic.

Jako hráč získal Cruyff s Ajaxem mimo jiné třikrát Pohár mistrů evropských zemí a v dresu Nizozemska si zahrál ve finále mistrovství světa 1974, v němž jeho tým podlehl domácímu Německu.

Reklama

Související témata: